West Side Story – Manifestul unei generatii, la Opera Nationala din Cluj-Napoca

af231c26-a233-4fc5-ae25-0314b5be006a

West Side Story – Manifestul unei generatii, productie a Festivalului National de Teatru 2014 si UNITER, proiect cultural finantat de Ministerul Culturii, avand ca sponsor principal BRD – Groupe Société Générale si coproducator Teatrul Odeon, este invitat la un eveniment de traditie al Operei Nationale din Cluj-Napoca, Balul Operei.

Sambata, 5 martie, la ora 18.30, in cadrul celei de-a XXI-a editii a evenimentului ce are ca tema Musical on Broadway, momente din spectacolul West Side Story – Manifestul unei generatii vor fi interpretate de actorii Lucian Ionescu, Aylin Cadir, Anca Florescu, Alexandra Dusa, Alina Petrica, Ana Bianca Popescu, Ioana Repciuc, Daniela Tocari, acompaniati de Orchestra Operei din Cluj dirijata de Gabriel Bebeselea. Regia si coregrafia: Razvan Mazilu.

„Este o mare bucurie si onoare sa fim invitati la Balul Operei, sa impartim scena cu artistii si orchestra Operei Nationale din Cluj-Napoca. De altfel, domnul Florin Estefan, directorul acestei institutii, ne-a vazut spectacolul la Festivalul de la Sibiu. O astfel de invitatie confirma nivelul profesionist, performant al actorilor-solisti din West Side Story.

Abia asteptam reintalnirea cu dirijorul Gabriel Bebeselea, unul dintre ingerii binefacatori ai spectacolului. Am gandit impreuna un program care sa cuprinda momentele cele mai cunoscute, momente-cheie (America, Scena balconului, duetul spectaculos dintre Anita si Maria, I feel pretty, Somewhere) interpretate de Lucian Ionescu, Aylin Cadir, Alexandra Dusa, Anca Florescu, Alina Petrica, Ana Bianca Popescu, Ioana Repciuc si Daniela Tocari.

Ma uitam la ei cand repetau pentru Balul Operei, zilele trecute, si mi-am dat seama ca s-au mai maturizat, abordau altfel totul, dar important e ca si-au pastrat candoarea intacta“, a declarat coregraful Razvan Mazilu.

In 2014, Festivalul National de Teatru a cautat actorul total, actorul gata oricand sa se exprime prin cuvant, sunet si miscare, si sa faca o performanta rar intalnita pe scenele romanesti.

West Side Story s-a nascut din aceasta dorinta: de a gasi si, mai ales, de a forma actorul total. A rezultat un spectacol exceptional despre care presa a scris cuvinte elogioase: “West Side Story” sau cum a reusit o mana de tineri actori sa ingenuncheze o sala de teatru plina ochi (sursa: Evenimentul zilei); West Side Story – Manifestul unei generatii, un spectacol ce mi-a redat speranta ca putem avea si noi un musical de calitatea celor de pe Broadway (un spectator, pe Facebook).

Atunci, in 2014, Razvan Mazilu si Marina Constantinescu, selectionerul Festivalului National de Teatru, au avut o idee care a prins o forma unica si prin care s-a reusit situarea musicalului ca gen major intre formele extrem de variate ale fenomenului teatral contemporan.

„Exista o generatie parasita. Pentru asta am hotarat sa luptam ca nebunii sa facem «West Side Story», manifestul unei generatii, asa cum l-a scris, de fapt, Bernstein. E o mega-productie care a vrut sa marcheze un lucru foarte important in Romania de astazi: ca exista o generatie de actori bine pregatita, solidara si care vrea sa demonstreze ca ea conteaza“, declara Marina Constantinescu.

627x0Spectacolul nu a reusit insa sa gaseasca o institutie culturala care sa-l preia in repertoriu.

„Sigur ca ne este tare dor de spectacol. De intreaga experienta LIVE, de emotia puternica pe care ti-o da un musical atat de complex, care solicita performerul pe toate planurile. Asta vorbeam si cu actorii. Faptul ca West Side Story nu se poate juca nu e din cauza costurilor ridicate pe care le implica, ci din cauza unui sistem teatral-cultural total bolnav.

In mod normal, ar fi fost nevoie de un producator cu experienta in show-biz care sa preia spectacolul si sa il vanda, cu ajutorul unui sistem de marketing bine pus la punct si toata lumea, evident, sa castige. Si de o sala de spectacol adecvata.

La noi, in loc de entertainment de calitate, avem spectacole vulgare, pe bani multi, de un gust indoielnic si care nu au nicio miza si nici o argumentatie solida“, a mai spus Razvan Mazilu.

„Un astfel de spectacol este evaziune, este entertainment, dar e si oglinda pusa in fata lumii, in fata problemelor sociale de azi si dintotdeauna, este o expresie rafinata si spectaculoasa de sincretism teatral croit pe sensibilitatea publicului de azi”.

Razvan Mazilu

Actualitate

Dirty Shirt featuring Caliu – Latcho Drom (Live Session, Casa Radio) – Video​

Maramureșenii de la DIRTY SHIRT au lansat un video, înregistrat live la Casa Radio din Cluj-Napoca, pentru piesa „Latcho Drom”, alături de...

Noi informatii cu privire la amanarea concertului Riverside / SoundArt Festival 2020

Dupa impunerea noilor restrictii legate de adunarile publice din 11.03.2020, organizatorii celor doua evenimente amanate, concertul Riverside si SoundArt...

Concertul tribut QUEEN de la Hard Rock Cafe este reprogramat pentru data de 18 septembrie

În urma situației create de răspândirea virusului Covid-19, concertul-tribut Queen programat pentru luna aprilie în Hard Rock Cafe este...

Luna Amară a lansat videoclipul „Tacerea”

Luna Amară a lansat videoclipul melodiei „Tacerea”, acesta putand fi urmarit mai jos: https://www.youtube.com/watch?v=CuCCrXEN3LI   „„Tăcerea” este despre paradoxurile societății în care...
- Advertisement -

Fiica si nepotica ei nu au putut. Cine ii implineste visul Mioarei Velicu? sau Cine este copilul de suflet al Mioarei Velicu?

Fiecare vis implinit face din lumea asta o lume mai buna, mai frumoasa. Sunt visuri la care renuntam si...

Dragos Moldovan lanseaza alaturi de trupa sa, Pandora, melodia „Asa cum sunt”

Dragos Moldovan, castigatorul Vocea Romaniei 2019, lanseaza alaturi de trupa sa, Pandora, melodia „Asa cum sunt”, al treilea single...
- Advertisement -

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro

X
X
X
X