Top 10 filme de succes nerealizate – III

Continuam seria articolelor despre proiecte cinematografice, care nu fost terminate pana acum, indiferent de eforturile depuse de nume grele ale cinematografiei ca: Stanley Kubrick cu The Aryan Papers, David Lynch cu Ronnie Rocket sau Terry Gilliam cu The Man Who Killed Don Quixote.

p01w3xrg

6. Ronnie Rocket de David Lynch.

Impresionat de filmul lui David Lynch, din 1977: Eraserhead, Mel Brooks si colegul sau, producatorul Stuart Cornfeld au decis sa colaboreze cu regizorul american, in urmatorul proiect. Primul impuls al lui Lynch privea o ecranizare dupa un scenariu propriu.

Povestea facea referire la un detectiv, care ajunge intr-o dimensiune paralela unde se intalneste cu un adolescent inalt de trei metri, dependent de current electric in urma unor interventii medicale nereusite. In cele din urma, baiatul devine o vedeta in lumea rock-ului, lunadu-si numele: Ronnie Rocket.

Proiectul nu avea potential de Blockbuster hollywoodian, nu era un film commercial, era un efort artistic egoist al regizorului David Lynch. Lucru recunoscut de acesta, ulterior. Lynch a fost de acord sa renunte la scenariul si la film, pentru a lucra ca regizor in alt proiect. Acest sacrificiu a fost rasplatit de Brooks, care a participat la adaptarea cinematografica a romanului: The Elephant Man in 1980.

Totusi, ideile despre lumi paralele si transformare umana au fost material de inspiratie pentru Lynch in: Mulholand Drive (2001), Lost Highway (1997) si in serialul Twin Peaks (1990).

quijote

7. The Man Who Killed Don Quixote de Terry Gilliam.

Adaptarea romanului scris de Cervantes s-a dovedit a fi ceva imposibil si pentru regizorul Terry Gilliam. In viziunea acestuia, filmul din 1998 cu Johnny Depp in rolul principal este o adaptare moderna despre un director de marketing care este trimis in trecut, in timpul lui Don Quijote.

Nobilul spaniol, interpretat de actorul francez Jean Rochefort presupune ca personajul interpretat de Johnny Depp este servitorul loial Sancho Panza, si il grabeste sa plece in aventurile comice, devenite faimoase de-a lungul timpului.

Cand au inceput filmarile in 2000, starea de sanatate precara a actorului Jean Rochefort si dificultatile de asigurare au oprit proiectul pentru totdeauna. Filmarile s-au oprit, iar imaginile ramase au fost folosite in documentarul Lost in La Mancha – al carui subiect este chiar proiectul ratat al lui Terry Gilliam.

In 2010, Gilliam a vrut sa invie proiectul, cu Robert Duvall si Ewan McGregor in rolul lui Don Quijote, respectiv Sancho Panza (calatorul in timp). Si aceasta a fost o incercare esuata. In ciuda acestor piedici Terry Gilliam nu se lasa invins, recent a declarat ca va relua conceptul si filmarile la sfarsitul lui 2014.

On the Set of "The Shining"

8. The Aryan Papers de Stanley Kubrick

 Stanley Kubrick intentiona sa regizeze un film despre Holocaust, inca de la mijlocul anilor `70, cand a lucrat pentru o scurta vreme cu Isaac Bashevis la un proiect despre Al Doilea Razboi Mondial. Filmul la care a lucrat cu Bashevis a fost abandonat in favoarea proiectului The Shining, un subiect al conspiratiilor lansate de cinefili, potrivit carora: The Shining, prezentat in documentarul Room 237 este defapt o alegorie a Holocaustului.

Revenind la filmul The Aryan Papers, autorul romanului Wartime Lies, americanul Louis Begley a scris in 1991, povestea extraordinara a unei femei, care a reusit impreuna cu nepotul ei, sa fuga de ocupatia nazista. Inspirat de acest roman, Stanley Kubrick a vrut sa ecranizeze romanul sub titlul: The Aryan Papers (Documentele Ariene), cu Julia Roberts sau Uma Thurman in rolul principal.

Subiectul controversat al romanului (Wartime Lies), munca regizorului pentru AI: Artificial Intelligence (2001) si faptul ca Steven Spielberg i-a luat-o inainte cu productia din anii `90, Schindler’s List (Lista lui Schindler), l-a determinat pe Staley Kubrick sa abandoneze proiectul.

 

1 COMMENT

Comments are closed.

Actualitate

Final line-up Black Sabbath celebration

The final line-up has been announced for a special BBC celebration of seminal heavy metal band Black Sabbath. BBC Radio...

Macy Gray in Quantic, un concert plin de culoare si emotie

Dupa mai bine de un deceniu, Macy Gray a revenit la Bucuresti, de data aceasta pe scena clubului Quantic....

Ultimul concert al lui Ozzy Osbourne cu Black Sabbath va fi transmis online

Ultimul concert al cântăreţului de heavy metal Ozzy Osbourne alături de trupa sa Black Sabbath, programat pentru 5 iulie...

Premieră „Frumosul indiferent & Vocea Umană” pe 19 Iunie la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”

Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” propune publicului o nouă experienţă plină de rafinament:  „Frumosul indiferent” şi...

METALLICA în concert – București, 13 mai 2026

METALLICA revine în București, pe scena Arenei Naționale, pe 13 mai 2026. Invitați speciali: GOJIRA și KNOCKED LOOSE. Biletele...

„La Vita é bella” pe 4 iunie Sala Dalles – concert de muzică italiană cu tenorul Ştefan von Korch şi soprana Oana Maria Şerban

În prag de vară, tenorul Ştefan von Korch şi soprana Oana Maria Şerban vă invită la un concert  în care romantismul va fi...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro