S-au deschis inscrierile la Concursul “George Enescu”

concurs_banner_ro-5618df167c6a60215e94a643851987e5

Concursul International “George Enescu”, aflat la a XIV-a editie, este singura competitie de muzica simfonica din Romania, recunoscuta de organizatiile internationale de specialitate, tinuta in perioada 6-27 septembrie 2014, la Ateneul Roman si la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.

Concursul este format din patru sectiuni: Vioara, violoncel, pian si compozitie.

Concursul International “George Enescu”, care este strans legat de Festivalul “George Enescu”, are o istorie lunga si frumoasa, scrisa de cele mai mari nume ale muzicii internationale si nationale, invitate in cadrul acestui eveniment in ultimii ani.

Concursul a fost tinut pentru prima data in septembrie 1958, atunci cand a avut premiera si Festivalul “George Enescu”. Cele doua evenimente au reusit sa reziste interdictiilor si piedicilor puse de regimul Comunist pana in 1989, dupa care, au devenit unele dintre cele mai respectate initiative culturale din lumea muzicii simfonice atat in Romania cat si in Europa.

Competitia de muzica simfonica a reusit sa se faca remarcata in celelalte tari cu care am pastrat legaturi culturale, iar in 2002, Concursul International “George Enescu” a devenit componenta a Federatiei Mondiale a Concursurilor Muzicale pe plan International, prin respectarea tuturor regulamentelor si standardelor impuse de aceasta organizatie.

Asa cum putem afla de pe site-ul Institutului Cultural Roman,“primele 13 editii ale Concursului au însotit Festivalul International “George Enescu”, editia a-XIV-a marcheaza o schimbare de abordare prin organizarea Concursului ca parte a Festivalului “George Enescu”, dar ca eveniment de sine statator, în anul în care nu are loc Festivalul. Aceasta structura are rolul de a pune în lumina forta si valoarea Concursului asigurand totodata continuitatea agendei de evenimente muzicale de calitate oferite de Romania spatiului cultural international.”

Conform acestui concept nou, Concursul organizat ca o prelungire utila a Festivalului “George Enescu”, este cel mai important eveniment international organizat de Romania, un efort cultural modelat dupa valorile in care credea isusi marele compozitor George Enescu, singura personalitate din Romania care a ajuns in patrimoniul cultural universal prin creativitatea, originalitatea si generozitatea sa inegalabila.

george_enescu

In timpul vietii George Enescu a fost cel mai mare sprijin si promotor al tinerilor muzicieni din Romania. Ca director onorific al Asociatiei Muzicale Romane, acesta a facut donatii substantiale pentru a plati burse novicilor, iar in anul 1912 a plecat in turneu prin orasele Romaniei de unde a strans peste 1000 de lire sterline folosite ca premiu la un concurs national de compozitie.

Concursul International “George Enescu”, a fost si este o rampa de lansare a tinerilor interpreti si compozitori romani si internationali. Oameni remarcabili precum solistul Stefan Ruha, pianistul Valentin Gheorghiu, violonista Silvia Marcovici au avut ocazia sa cante sub bagheta unor dirijori faimosi. Printre acestia se numara Zubin Mehta, Claudio Abbado si Riccardo Muti.

Deasemenea, la Concurs vor fi prezenti unii dintre cei mai bine cotati pianisti si artisti lirici romani- Radu Lupu, Dan Grigore, soprana Ileana Cotrubas, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu si cei mai laudati artisti din generatia noua: Alexandru Tomescu, Vlad Stanculeasa, Remus Azoitei si Ana Tifu.

La editia din 2014, Pierre Amoyal, va prezida Juriul la Concursul de Vioara, Jean-Claude Pennetier va fi presedinte in juriul Concursului de Pian si Cornel Taranu la juriul Concursului de Compozitie

O orchestra nu poate canta fara un dirijor iscusit, asa ca organizatorii au reusit sa ii aduca la Bucuresti pe Ovidiu Balan, director executiv, director muzical si prim-dirijor al Filarmonicii Mihail Jora din Bacau, Justus Frantz, un pianist de valoare internationala si un extraordinar dirijor, cu o cariera de peste 30 de ani si Marek Pijarowski, unul dintre cei mai mari dirijori polonezi.

Acompaniatorii acestei editii vor fi: Ana-Maria Ciornei, doamna Verona Maier, Raluca Ouatu si Lorena Tecu.

Actualitate

Five Finger Death Punch – ROMEXPO – 04.07.2024

 Galerie Foto: Theodor Tudose 

Călin Pop lanseazăun nou single: „Pași de război”

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single intitulat ”Pași de război” Melodia este disponibilă...

DOUĂ ZILE STELARE SUB CUPOLA MUZICII DE OSCAR, MARCA HANS ZIMMER

Două noi impresionante reprezentaţii la Ateneul Român, alături de cei mai experimentaţi tineri muzicieni, care vor interpreta celebrele coloane...

EFORIE COLORAT | Cinci vernisaje de artă contemporană deschid hub-ul creativ Eforie Colorat

Retro Party la Eforie ColoratSorin Lupașcu deschide vara în cel mai mare cinema în aer liber de la Marea...

Cargo in Quantic, o seara cu prietenii pe ritmuri rock

Chiar imi era dor de baietii de la Cargo. In ultimii ani nu prea am reusit sa ma intersectez...

Coldplay la Bucuresti, doua zile de show la superlativ

  Arena Nationala din  Bucuresti, a gazduit zilele trecute  doua concerte ale trupei britanice Coldplay. Au cantat pentru prima data...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro