S-au deschis inscrierile la Concursul “George Enescu”

concurs_banner_ro-5618df167c6a60215e94a643851987e5

Concursul International “George Enescu”, aflat la a XIV-a editie, este singura competitie de muzica simfonica din Romania, recunoscuta de organizatiile internationale de specialitate, tinuta in perioada 6-27 septembrie 2014, la Ateneul Roman si la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.

Concursul este format din patru sectiuni: Vioara, violoncel, pian si compozitie.

Concursul International “George Enescu”, care este strans legat de Festivalul “George Enescu”, are o istorie lunga si frumoasa, scrisa de cele mai mari nume ale muzicii internationale si nationale, invitate in cadrul acestui eveniment in ultimii ani.

Concursul a fost tinut pentru prima data in septembrie 1958, atunci cand a avut premiera si Festivalul “George Enescu”. Cele doua evenimente au reusit sa reziste interdictiilor si piedicilor puse de regimul Comunist pana in 1989, dupa care, au devenit unele dintre cele mai respectate initiative culturale din lumea muzicii simfonice atat in Romania cat si in Europa.

Competitia de muzica simfonica a reusit sa se faca remarcata in celelalte tari cu care am pastrat legaturi culturale, iar in 2002, Concursul International “George Enescu” a devenit componenta a Federatiei Mondiale a Concursurilor Muzicale pe plan International, prin respectarea tuturor regulamentelor si standardelor impuse de aceasta organizatie.

Asa cum putem afla de pe site-ul Institutului Cultural Roman,“primele 13 editii ale Concursului au însotit Festivalul International “George Enescu”, editia a-XIV-a marcheaza o schimbare de abordare prin organizarea Concursului ca parte a Festivalului “George Enescu”, dar ca eveniment de sine statator, în anul în care nu are loc Festivalul. Aceasta structura are rolul de a pune în lumina forta si valoarea Concursului asigurand totodata continuitatea agendei de evenimente muzicale de calitate oferite de Romania spatiului cultural international.”

Conform acestui concept nou, Concursul organizat ca o prelungire utila a Festivalului “George Enescu”, este cel mai important eveniment international organizat de Romania, un efort cultural modelat dupa valorile in care credea isusi marele compozitor George Enescu, singura personalitate din Romania care a ajuns in patrimoniul cultural universal prin creativitatea, originalitatea si generozitatea sa inegalabila.

george_enescu

In timpul vietii George Enescu a fost cel mai mare sprijin si promotor al tinerilor muzicieni din Romania. Ca director onorific al Asociatiei Muzicale Romane, acesta a facut donatii substantiale pentru a plati burse novicilor, iar in anul 1912 a plecat in turneu prin orasele Romaniei de unde a strans peste 1000 de lire sterline folosite ca premiu la un concurs national de compozitie.

Concursul International “George Enescu”, a fost si este o rampa de lansare a tinerilor interpreti si compozitori romani si internationali. Oameni remarcabili precum solistul Stefan Ruha, pianistul Valentin Gheorghiu, violonista Silvia Marcovici au avut ocazia sa cante sub bagheta unor dirijori faimosi. Printre acestia se numara Zubin Mehta, Claudio Abbado si Riccardo Muti.

Deasemenea, la Concurs vor fi prezenti unii dintre cei mai bine cotati pianisti si artisti lirici romani- Radu Lupu, Dan Grigore, soprana Ileana Cotrubas, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu si cei mai laudati artisti din generatia noua: Alexandru Tomescu, Vlad Stanculeasa, Remus Azoitei si Ana Tifu.

La editia din 2014, Pierre Amoyal, va prezida Juriul la Concursul de Vioara, Jean-Claude Pennetier va fi presedinte in juriul Concursului de Pian si Cornel Taranu la juriul Concursului de Compozitie

O orchestra nu poate canta fara un dirijor iscusit, asa ca organizatorii au reusit sa ii aduca la Bucuresti pe Ovidiu Balan, director executiv, director muzical si prim-dirijor al Filarmonicii Mihail Jora din Bacau, Justus Frantz, un pianist de valoare internationala si un extraordinar dirijor, cu o cariera de peste 30 de ani si Marek Pijarowski, unul dintre cei mai mari dirijori polonezi.

Acompaniatorii acestei editii vor fi: Ana-Maria Ciornei, doamna Verona Maier, Raluca Ouatu si Lorena Tecu.

Social

9,341FansLike
10FollowersFollow
109FollowersFollow
92SubscribersSubscribe

Publicitate

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

ULTIMELE ȘTIRI

EUROPAfest 2017 selectează voluntari “Inspirăm oameni, creăm experiențe”

EUROPAfest – jazz | blues | pop | clasic dă șansa tinerilor de a se implica în mod activ în pregătirea ediției 2017 și...

Luciano revine la Bucureşti în februarie 2013

Luciano revine la Bucureşti pe 16 februarie 2013 în cadrul unui nou show. LaCadenza Night, a cărui locaţie va fi anunţată în curând, vor mixa alături de “capul...

Program si reguli de acces pentru concertul Queen + Adam Lambert

Mai sunt doar cateva zile pana la intalnirea cu legendara trupa Queen, care va concerta alaturi de Adam Lambertpe 21 iune, in Piata Constitutiei...

Start Campania Naţională “Artiştii pentru artişti”

A 13-a ediţie a programului UNITER Campania Naţională "Artiştii pentru artişti" îşi deschide porţile şi, în parteneriat cu teatre din Bucureşti şi din ţară,...

Sunet Fin lanseaza EP-ul “Muzica nu moare” in exclusivitate pe Deezer

Sunet Fin a lansat EP-ul "Muzica nu moare", in exclusivitate pentru o saptamana pe Deezer, si poate fi ascultat la linkul de mai jos: https://UMRDD.lnk.to/MuzicaNuMoareNe Trupa...