Rockstadt Extreme Fest 2019, rock in ploaie, rock la inaltime; Ziua 1

0
391

A 7-a editie de REF la Rasnov s-a desfasurat in perioada 1-4 august, in aceeasi locatie de vis, la poalele cetatii Rasnov, cu cantari multe si bune, pe doua scene mari de data aceasta.

Dupa cum spunea si prognoza meteo, a plouat si cred ca din toate editiile REF, doar vre-o doua au fost fara pic de ploaie, dar in una am avut viespi, asa ca a compensat cumva lipsa ploii. Daca a fost ploaie, am avut mult fan pe jos, bocanci si cizme de cauciuc in dotare, pelerine multricolore si spatii in care sa ne ferim un pic de ploaie.

Anul acesta au disparut deja celebrele jetoane si au fost inlocuite cu un card reincarcabil. Mult mai simplu asa sa cumperi bautura si merch, nu mai pierzi jetoanele daca cumva Bachus te-a corupt la un pic mai multa bautura si sincer cred ca ar fi fost ok sa se plateasca si mancarea in acelasi mod. Cardul il puteai returna la final, recuperand si banii ramasi pe el.

Am avut merch, oficial sau nu, vandut de Niche Records. Am avut mancare multa si buna, pentru toate gusturile si buzunarele (mancarea la cazan se stie, este cea mai buna), si bautura mai mult decat acceptabila la pret. Cozi au fost, si desi nu stateai mai mult de 10 minute la coada, cred ca ceva mai multe standuri cu bautura ar fi bune.

Anul acesta au fost doua scene mari, amplasate cam pe unde a fost scena mare in primii doi ani. Scena Rugina si-a pastrat locul iar alaturi o alta scena mare a luat locul scenei mici din anii trecuti, numita sugestiv, Scena Brasov. Trupele s-au succedat rand pe rand pe aceste doua scene, aproape fara pauza, asa ca nu ne-am prea putut plictisi de fel. Totusi locul a parut ceva mai mic si mai inghesuit in aceasta editie de REF din cauza amplasarii scenelor si zonei de mese care si ea a parut cam mica de data aceasta.

Line-up foarte bun anul acesta, iar festul creste de la an la an ceea ce nu poate decat sa ne bucure. Multi rockeri vin din toate colturile tarii dar si din alte tari, sa participle la ceea ce este REF-ul, cel mai mare fest de muzica rock din Romania.

Cred ca singurul minus al acestui loc este lipsa locurilor de cazare si desi campingurile se maresc si se doteaza din ce in ce mai bine, au dusuri cu apa calda in permanenta si masini care te duc si te aduc de la fest in camping, de la an la an, tot raman oameni pe dinafara. Rasnovul este cam mic pentru miile de oameni ce vin aici an de an iar pentru a te caza in Brasov sau imprejurimi ai nevoie de mijloc de transport propriu sau sa astepti dimineata sa ai tren sau autobus, ceea ce este cam greu dupa ce te-ai afumat bine pe la fest.

Un alt mare plus a fost si in acest an, prezenta toaletelor normale, amenajate in cateva containere maricele atat la femei cat si la barbati, curate, si dotate in permanenta cu hartie si sapun.

Ziua de joi a inceput devreme, concertele sunt multe si bune, lumea deja multa in perimetru, atunci cand in sfarsit am ajuns si eu in locul in care vin cu drag de 6 ani incoace. Mi-am lasat bagajul, mi-am salutat prietenii, pentru ca Ref-ul este si un prilej de socializare intensa, un loc in care te revezi cu majoritatea prietenilor dragi, si m-am postat in fata scenei cand cei de la Gothic isi incheiau cantarea.

Cum in prima zi nu ne-a plouat la concerte, seara a fost racoroasa dar cu o atmosfera incinsa de trupele de pe cele doua scene.

Seara mi-am inceput-o cu metalcore suedez si Adept, o trupa cu multi fani dupa cum am observant publicul ce le canta versurile, desi au venit pentru prima data in Romania cu ocazia REF 2019.

Urmeaza Bleed From Within, cei care i-au inlocuit pe Unearth in line-up-ul de la Rockstadt. Originari din Glasgow, cu 4 albume de studio la activ si un heavy-metal combinat cu ceva death, usor de digerat.

Incep sa curga head-linerii primei seri, iar publicul se scurge in valuri de la o scena la alta, incercand sa ramana cat mai aproape de scena.

Primul nume mare al serii, Katatonia, cei care in aceasta seara au sarbatorit 10 ani de la lansarea albumului Night Is the New Day si l-au cantat in intregime sper bucuria publicului. Doom și death metal suedez iar vocea lui Jonas a reusit sa alunge parca frigul din noi iar riffurile de chitara au alungat pana si norii razleti ce anuntau ploaie. Ne-am bucurat de muzica acestor suedezi si de părțile de growl ale lui Jonas care ne-au dezlantuit. Cum sa te dai dus de langa scena cand pluteai pe piese precum “New Night’’ sau ‘’Nephilim’’. Night Comes Down ( cover Judas Priest) de la bis, a facut seara mai frumoasa multora dntre noi.
Au urmat francezii de la Betraying the Martyrs, unul dintre cele mai bine cotate nume ale scenei internaționale de metal/ hardcore. Foarte energici iar deathcore-ul lor a prins la publicul care s-a agitat tot concertul.

Miezul noptii a adus Paradise Lost pe scena mare de la REF, o trupa pe care o vezi destul de des dar parca mereu pentru prima data. Desi concertele lor live nu au sunat niciodata ca pe album, iar prestatia lor lasa mereu de dorit, prima seara de REF a fost una exceptionala. Da, au sunat bine, chiar foarte bine, Hallowed Land, As I Die sau Say Just Words, mi-au dat fiori pe sira spinarii, iar prestatia, riffurile, energia lor au fost maxime. Au avut un show perfect, au fost un intreg ce nu au dat gres in nimic, iar finalul ales pentru concert, piesa The Last Time a sunat impecabil. Comunicarea si legatura cu publicul a fost excelenta, iar ora 1 in noapte ne-a prins cu zambetul pe buze, obositi dar fericiti dupa perstatia Paradise Lost, dar si dupa o prima zi interesanta de REF 2019.

Galerie Foto: Mihai Voicu