Radu Beligan, aproape un secol de viata

Radu Beligan foto” A imbatrani inseamna a arunca peste bord toate ideile preconcepute, inseamna a deveni mai usor, mai liber”. Radu Beligan

S-au scris foarte multe despre Maestrul Radu Beligan si se tot vor mai scrie. O viata petrecuta pe scena, actor de teatru, film si si radio, Radu Beligan a jucat roluri celebre alaturi de mari actori.

Radu Beligan este cel mai longeviv actor, cu peste 70 de ani de activitate pe scena romaneasca si internationala

Nascut pe 14 decembrie 1918, in comuna Galbeni, judetul Bacau, este cel de-al doilea copil (primul a murit la varsta de 3 luni) a lui Adam Beligan (preot ortodox) si al Ecaterinei (de origine greaca, vara primara a lui Ion Creanga).
Considera ca talentul lui de actor se afla in gena, familia contribuind la succesul sau (mama sa, de orgine greaca- Grecia fiind tara care a inventat teatrul, tatal sau, preot ortodox care a jucat pe scena spirituala si inrudit de sange cu Ion Creanga).

Pentru Radu Beligan, teatrul nu a pornit “din vocatie ci din intoxicatie”, deoarce inca de la o varsta frageda a participat la mai multe piese de teatru.

Prima piesa de teatru ,”Conu Leonida fata cu reactiunea” de I.L.Caragiale, a vazut-o la varsta de 6 ani, de la invatatorii care faceau spectacole de teatru (intr-o sala de clasa, cu “o cortina de cearceafuri”). Acolo, a avut primul “declic”, impresionat fiind de lumina galbena de la o lampa care se reflecta pe cearceafuri.

Primul examen de admitere la teatru a fost un esec, picand examenul cu piesa “Balada Chiriasului Grabit” de Toparceanu.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=ox3xiHiZbtc[/tube]

Beligan nu s-a demoralizat si si-a mai incercat a doua oara norocul cu poezia lui Esenin, trecand cu brio examenul la  “Academia Regala de Muzica si Arta Dramatica”, Lucia Sturdza Bulandra declarand la acel moment “Dumneata, daca ai sa fii serios, o sa faci cariera“.

Desi a avut destule plecari in strainatate si ocazia de a ramane peste hotare ‘in conditii foarte bune“, dragostea de tara “este al naturii lucru ceva” I.L.Caragiale, cu toate ca nu il asteptau lucruri minunate, “de multe ori lucruri foarte neplacute, triste”, adaugand “aveam un imbold de a ma intoarce acasa”.

L-a obsedat vocea lui Sadoveanu recitand poezia “Seara pe deal” a lui Eminescu, fiind totodata si una din poeziile sale preferate, aceasta aducandu-i aminte de locurile natale, ale copilariei si de familie.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=aj39W4cUS8M[/tube]

Oameni importanti care l-au marcat: Victor Ion Popa, Iancobescu, Sica Alexandru si Lucia Sturdza Bulandra (considerand ca “fara ea, nu ajungeam la teatru”).

Stiti ce raspundea Socrate cand era intrebat: De ce inveti sa canti la lira cand tu te pregatesti sa mori?. El spunea: Ca sa stiu sa cant la lira inainte de a muri“. Radu Beligan

Prima piesa de teatru, cu care a debutat pe scena, a jucat-o la 20 de ani, “Crima si pedeapsa” dupa Dostoievski.
A avut trei mariaje si 4 copii, neglijand-si familia in favoarea teatrului, prima fiica, Ana-Maria, scriitoare, stabilindu-se in Australia.
Roluri importante pe care le-a avut maestrul Radu Beligan: “Cui e frica de Virginia Wolf”, “Amadeus”, “Orasul fara avocati” (care la vremea aceea, pe vremea razboiului,a avut un succes inimaginabil), interpretand rolul unui vagabond.

Considera ca un actor adevarat trebuie sa joace mai multe roluri, sa se dezvolte, declarand ca capcana tinerilor de astazi este “succesul timpuriu”.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=Py0AB9P0BpY[/tube]

De-a lungul carierei sale, a primit numeroase premii si distinctii, printre care enumeram: Trofeul Eugen Ionesco, Premiul PRIX 14 JULIETTE, acordat de Ministerul Extern al Frantei, Premiul Academiei “Le Muse” din Florenta, Trofeul Roamania.

A cochetat si cu scrisul, Radu Beligan fiind autorul cartilor: “Pretexte si  subtexte” 1968, “Luni, marti, miercuri…” 1978, “Note de insomnica” 1998.

Longevitatea sa consta in miscare, lectura si odihna, si mai ales este “recompensat“, traind si viata fratelui sau.

“Am trăit în teatru zile de plenitudine, de fericire, de lumină, zile de neuitat sub semnul unei permanente şi neobosite căutări”. Radu Beligan

In 2014, vom avea ocazia sa il revedem pe scena in stagiunea “Mincinosul”.

La Multi Ani, maestre! Chapeau!

Pentru biografie: http://www.radubeligan.ro/biografie.html

Social

9,341FansLike
10FollowersFollow
109FollowersFollow
92SubscribersSubscribe

Publicitate

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

ULTIMELE ȘTIRI

S-a încheiat cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival

Duminică, 28 august, în Portul Cultural Cetate, s-a încheiat cea de-a șaptea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, unicul festival de...

Festivalul Internațional de Teatru Nou sau Despre unicitatea fiecărui moment din viaţă (12-20 mai 2018, Arad)

Pe 12 mai deschidem porțile ediției cu numărul 6 a Festivalului Internațional de Teatru Nou de la Arad. Organizat în perioada 12-20 mai de Teatrul...

Vohn Toe lansează cel de-al doilea single și videoclip – “So Wrong”

Vohn Toe lansează cel de-al doilea videoclip și single - "So Wrong", piesă ce se va regăsi pe albumul de debut, programat pentru lansare...

Boardwalk Empire sezonul 5 (final)

In 2010 a inceput "Boardwalk Empire", un serial drama despre Enoch “Nucky” Thomson unul din primii lideri mafioti ai Statelor Unite, in anii 20....

Julio Iglesias va anunta data noului sau concert

La inceputul lunii septembrie, Julio Iglesias va anunta data noului sau concert de la Bucuresti Julio Iglesias a depasit cu bine problemele de sanatate care i-au...