Noaptea Literaturii Europene, 30 mai

 

Pe 30 mai 2012 are loc in Bucuresti prima editie a Noptii Literaturii Europene, un proiect cultural sustinut de Reteaua Europeana a Institutelor Nationale de Cultura (EUNIC) a carui editie din 2011 s-a desfasurat in 20 de orase si 16 tari.

Iniţiat de Centrul Ceh, în colaborare cu reţeaua institutelor culturale europene – EUNIC, proiectul ”European Literature Night” a început în urmă cu şase ani şi se desfăşoară acum în 24 de oraşe europene.

Ce este „Noaptea literaturii europene”?

Nu este un cenaclu literar, nu este un cerc de discuţii literare, nu este doar un proiect de lectură publică; „Noaptea literaturii” are câteva coordonate care o definesc şi o diferenţiază: îşi găseşte locul în spaţii speciale, inaccesibile publicului în mod obişnuit; cei care citesc sunt persoane publice nu neapărat în legătură directă cu domeniul literaturii; literatura contemporană europeană se concentrează, se prezintă, se expune, se descoperă şi, poate, se explică, se oferă.

Anul acesta, Noaptea Literaturii Europene se va desfasura in 24 de orase din Europa.

La acest eveniment s-au implicat zece centre culturale care au facut o selectie de literature tradusa din noua limbi si publicata in romana si au invitat autori, actori, personalitati media, care timp de trei ore ne vor purta pasii in fascinantul univers al literaturii Contemporane.

Centrul Cultural  Löwendal gazduieste acest eveniment de la ora 20.30 pana la ora 23.30 ( P-ta Gh. Cantacuzino nr 1, sector 2, Bucuresti) .

Noaptea Literaturii Europene are trei elemente-cheie: literatura contemporana  citita de personalitati din diferite domenii.

ICR îi prezintă pe doi dintre cei mai traduși autori români, Filip Florian și Dan Lungu, care vor citi fragmente din scrierile unor autori netraduși încă în volum: Adina Rosetti, Deadline, Ciprian Măceșaru, Superhero, Ovidiu Nimigean, Rădăcina de bucsau,Octavian Soviany, Viața lui Kostas Venetis, Matei Florian, Și Hams Și Regretel, Petre Barbu, Blazare.

Lecturilor li se vor adăuga performance-uri şi concursuri cu premii în cărţi.

Dintre numele sonore ale “Nopţii Literaturii Europene” fac parte Julian Barnes în lectura scriitorului, traducătorului şi publicistului Radu Paraschivescu; Fernando Pessoa, dar şi poetul spaniol Antonio Gamoneda citiţi de traducătorul lor în limba română, poetul Dinu Flămând; polonezii Sławomir Mrożek, Olga Tokarczuk şi Andrzej Stasiuk, Ryszard Kapuściński citiţi de Matei Martin, Mihaela Dedeoglu (RFI România), Luca Niculescu (RFI România, Digi 24) şi Ion Ioniţă; poeme de Wisława Szymborska, laureată a Premiului Nobel în 1996, în lectura jurnalistului şi poetului Emil Hurezeanu. Să mai spicuim: fragmente din opera scriitorului şi omului politic Václav Havel interpretate de cineastul Hanno Höfer; proza lui Roberto Bolaño cu vocea poetului Ciprian Măceşaru; Dominique Fernandez citind, alături de actorul Marius Manole, fragmente din “Rapsodia Română”; Nedim Gürsel prezentând pasaje din romanul său “Fiicele lui Allah” (alături de Iulia Badea-Gueritée); Matei Florian, Adina Rosetti, Petre Barbu în lectura lui Filip Florian; Dan Lungu citind din Ovidiu Nimigean, Ciprian Măceşaru şi Octavian Soviany. Criticul Irina-Margareta Nistor va lectura din autorii belgieni francofoni Amélie Nothomb şi Marguerite Yourcenar. De pe afiş nu lipsesc Orhan Pamuk, Salman Rushdie, Magda Szabó, Ian McEwan, José.

Organizatori: Centru Ceh, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, British Council, Institutul Polonez, Institutul Camões, Institutul Cervantes, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Centrul Cultural Maghiar, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre“.

 

Programul este afisat mai jos:

 

Actualitate

Concert Carla’s Dreams la Hard Rock Cafe pe 19 Martie

Te asteptam pe 19 martie, de la 21:30, la Hard Rock Cafe la un show cu Carla’s Dreams. Ii...

Noi confirmări și premiere în line-up-ul ARTmania Festival 2020: • Fish, Port Noir și Testament fac parte din cel de-al doilea val de artiști...

– Fish, Port Noir și Testament continuă seria confirmărilor la cea de-a 15-a ediție ARTmania Festival, care va avea...

W.A.S:P. revine în România pentru un concert special

"1984 to Headless" este un turneu în care Blackie și compania vor cânta exclusiv și împreuna hituri  W.A.S.P. de...

Obscura si God Dethroned la Bucuresti: Program si reguli de acces

 Obscura revin la Bucuresti pe 21 februarie in Club Quantic din Bucuresti. In deschidere vor canta God Dethroned, Fractal...
- Advertisement -

Concert byron la Hard Rock Cafe pe 18 Martie

Te invitam la Hard Rock Cafe, miercuri, 18 martie, incepand cu ora 21:30, la un concert cu trupa byron! Formată în...

Concert Bucovina la Hard Rock Cafe pe 20 Februarie

Miercuri, pe 20 februarie, de la ora 21:30, Bucovina va invita la un special exclusive show care nu trebuie scapat in...
- Advertisement -

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro

X
X
X
X