”LACUL LEBEDELOR” – BASME PE GHEATA

Este deja a treia oara cand vad spectacolul Lacul Lebedelor, pe gheata, la Sala Palatului si nu stiu daca ma voi satura vreodata de aceasta clasica poveste, de acesti gratiosi balerini, de frumusetea costumelor si de starea in care te cufunzi urmarind spectacolul.

Luni 15 ianuarie, intr-o seara geroasa de iarna, la Sala Palatului din Bucuresti, ‘’Lacul Lebedelor’’, un spectacol oferit de unii dintre cei mai buni patinatori rusi ce se reunesc sub denumirea ‘’Ansamblul de Balet pe gheata din Sankt Petersburg’’, pe acordurile muzicii lui Piotr Ilici Ceaikovski a emotionat o sala arhiplina.

2500 de kg de gheata naturala si un decor de basm a facut ca cele cateva mii de oameni prezenti la spectacol sa fie purtati pe aripi fantasitce pe taramul basmelor si al copilariei.

Diferentele fata ce celelalte doua spectacole au fost mici, doar costumele mi-au parut mai colorate si parca patinatorii zambeau mai mult azi si muzica a fost cam prea incet la inceput dar s-a remediat pe parcurs.

Povestea este clasica si simpla, lupta intre bine si rau. Legenda spune ca o printesa, Odette, a fost fermecata in lebada de catre un vrajitor rau, iar vraja acestuia poate fi sfaramata numai prin dragostea unui print.

Dupa transformarea printesei urmează scena petrecerii majoratului prințului Siegfried, căruia mama îi propune ca a doua zi să-și aleagă o mireasă. Dansurile nu-l înveselesc; mai degrabă pleacă singuratic spre malul lacului din parcul castelului de unde se văd în zare ruinele unui vechi palat.

Gândurile sunt întrerupte de zborul unui stol de lebede care poposește pe malul lacului, lângă ruine. Dornic să le vâneze prințul ia arbaleta și aleargă prin pădure. In momentul în care Siegfried voia să o țintească pe cea mai frumoasă, lebedele ajunse la mal se transforma in printese iar Odette ajunsa langa el ii destainuie blestemul lor.

Siegfried este hotărât să lupte contra lui Rotbart, dar Odetta îl previne că nu prin luptă poate dezlega blestemul, ci prin iubire adevarata. La bal printului ii sunt prezentate mai multe posibile mirese. El le refuza dar se arata cucerit de o pereche cam stranie care era de fapt vrajitorul Rotbart si fiica lui.

Accepta sa se casatoreasca cu ea incalcand astfel juramantul facut lui Odette. Totusi dragostea invinge si printul ii da seama de greseala facuta, fuge la Odette, ii cere iertare si blestemul se risipeste.

Frumusetea povestii a fost sporita atat de gratia dansatorilor cat si de costumele minutios alese si minunat create astfel incat sa ne introduca perfect in atmosfera de demult a basmului. Alunecau pe gheata de parca nici nu o atingeau. Frumoasele balerine care intruchipau lebedele chiar pareau ca au aripi si isi iau zborul. Hipnotizati de sunete si imagini feerice, fascinati de frumusetea interpretarii si alunecand odata cu ei in atmosfera de basm, ne reveneam doar din cand in cand pentru a aplauda si a trage un pic de aer in piept. Aproape ca uitam sa respir sau poate ca imi era teama ca nu cumva daca ma misc, respir sau imi indrept privirea in alta parte, totul se va dezintegra si visul se va spulbera.

Multi copii in sala dar si noi cei trecuti de ceva vreme de varsta aceea minunata in care credeam in zane si feti-frumosi ne-am simtit din nou copii. Am fost pentru doua ore din nou copila balaie ce privea fascinata piruetele balerinelor si visa ca odata va dansa si ea pe o scena.

Un astfel de spectacol te rupe de cotidian, de realitatea care pare cateodata prea gri si ne face sa vrem din nou sa traim, sa visam, sa privim din nou prin ochii de copii calzi, sinceri, fara temeri.

Spectcolul a fost oferit de catre German Quality Entertainment

Actualitate

TARGUL DE VINILURI SI URBANIMPRINT REVIN LA SOUNDART FESTIVAL 2023

Bucuresti, 17 martie, 2023 – SoundArt Festival anunta noi activitati recreative in cadrul evenimentului maraton de anul acesta, care va avea...

Celelalte Cuvintelansează noul album„Lumea asta”

Trupa Celelalte Cuvinte pornește într-un turneu de lansare a noului album, intitulat „Lumea asta”. Celelalte Cuvinte vine cu un...

Bluescore lanseazăSix 21 în cadrul Urban Blues Fest #3

În cadrul UBF #3, pe 2 aprilie 2023, Bluescore va lansa primul lor album, care se numeşte Six 21....

Bruce Dickinson si Orchestra, un tribut Jon Lord si Deep Purple la Sala Palatului

Intr-o zi rece de martie, pasii m-au purtat catre Sala Palatului pentru un concert rock mai altfel. Solistul Iron...
- Advertisement -spot_imgspot_img

Premieră: baletul CARMEN în turneu naţional

Spectacol extraordinar de balet în două tablouri Baletul reunit al OPEREI MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA, TEATRO D’OPERA ITALIANA si OPERA VOX...

Omara Portuondo in concert la Sala Palatului

Omara Portuondo canta pe 17 iunie la Sala Palatului din Bucuresti. Primele 200 de bilete din fiecare categorie au...
- Advertisement -spot_imgspot_img

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro