La Muzeul Național al Banatului din Timișoara a avut loc vernisajul expoziției internaționale “Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei”

Într-un cadru deosebit, vineri, 10 noiembrie 2017, de la ora 18:00 a avut loc vernisajul expoziției internaționale “Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei”, prezentată în premieră națională la Muzeul Național al Banatului din Timișoara.

Concretizat într-un eveniment cultural de înaltă ținută, vernisajul expoziției găzduit de Muzeul Național al Banatului din Timișoara, s-a bucurat de un concept de prezentare unic în Timișoara.

Acesta însumează o serie de idei și elemente atractive, aplicate în beneficiul vizitatorilor, pornind de la realizarea unui plan de desfășurare inedit, un traseu de vizitare de tip labirint, elemente de decor personalizate, vitrine pentru expunerea obiectelor de colecție, în acord cu tematica impresionantă a expoziției în sine.

La vernisajul expoziției, alături de invitați de marcă, au participat numeroase personalități din domeniu, cum sunt: Dr. Alexandru Szentmiklosi – Șeful secției de Arheologie din cadrul Muzeului Banatului Timișoara, dl. Adrian Negoiță – Consilier Cultural al Președintelui Consiliului Județean Timiș, dl. Ralh Krautkramer din partea Consiliului Germaniei la Timișoara, Dr. Marion Bertrand – Director adjunct al Muzeului de Pre si Proto-Istorie din Berlin, d-na Lidija Milašinović, directorul Muzeului Național din Kikinda, Dr. Adrian Ardeț, Directorul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, domnul Claudiu Ilaș – Director al Muzeului Național al Banatului, și mulți alții.

La deschidere au participat și specialiști de la Institutul de Arheologie din Belgrad, arheologi de la Römisch-Germanische Kommission din Germania, colegi de la muzeele din Serbia, Reșița, și Caransebeș precum și personalități ale vieții culturale timișorene.

Prezentarea expoziției a fost deschisă de dl. Ralf Krautkrämer, consulul Republicii Federale Germania la Timișoara. Discursurile de prezentare a expoziției, susținute de Dr. Marion Bertrand, dl. Adrian Negoiță, dl. Claudiu Ilaș și Dr. Alexandru Szentmiklosi, au fost punctate de o muzică ambientală susținută de un cvartet de la Filarmonica „Banatul” din Timișoara.

Prezentarea expoziției i-a purtat pe toți cei prezenți într-o incursiune interesantă atât prin viața și cariera marelui arheolog Heinrich Schliemann cât și prin lumea fascinantă a poemelor homerice. Sub privirile invitaților, dl. Florin Voica, președintele Asociației Somelierilor din România, a ținut o lecție de istorie deosebită privind degustarea de vinuri, iar renumita creatoare de modă Eli Lăslean, a readus în prezent frumusețea creațiilor vestimentare în Grecia preistorică.

Expoziția, cuprinsă în ”Proiectul minimal al evenimentelor culturale 2017”, reprezintă o colaborare cu Muzeul de Pre- și Protoistorie din Berlin și aduce în prim plan viața și cariera marelui arheolog Heinrich Schliemann (1822-1890). Expoziția se adresează publicului larg și are ca obiectiv prezentarea unei personalități de marcă a arheologiei, care prin dedicația lui a contribuit masiv atât la fundamentarea metodelor de cercetare, cât și la prezentarea rezultatelor acestora tuturor iubitorilor de istorie.

Alături de obiecte și manuscrise personale ale celebrului descoperitor german, expoziția internațională “Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei” aduce pentru prima dată în România vase ceramice și de argint, idoli de marmură, obiecte de bronz etc., descoperite în câteva dintre principalele monumente istorice ale civilizației mediteraneene.

Vizitatorii vor putea admira o mică parte din artefactele unice descoperite la Troia, Micene, Hanai Tepe, Orchomenos etc. În cadrul acestei expoziții poate fi admirată măestria orfevrarilor care au creat obiectele din așa numită „comoară a lui Priam”, aduse în replică la Timișoara, orginalele aflându-se la Muzeul de Artă Puskin din Moscova.

Aducerea acestor bunuri muzeale de excepție a fost posibilă datorită fondurilor generoase alocate de către Consiliul Județean Timiș și a strânselor legături culturale și științifice dintre Muzeul Național al Banatului și Muzeul de Pre- și Protoistorie din Berlin.

Alături de acest efort financiar deosebit, la aducerea și montarea acestei expoziții au contribuit atât membrii colectivului de organizare, format din Dr. Alexandru Szentmiklosi, Drd. Andrei Bălărie, Cristine Harnischfeger și Drd. Andrei Georgescu, cât și colegii de la celelalte departamente ale muzeului.

Până la sfârșitul acestui an, în cadrul expoziției vor fi găzduite evenimente tematice despre frumusețea Greciei antice precum si workshop-uri sau ateliere adresate copiilor.

Expoziția rămâne deschisă pentru vizitare până la data de 25 februarie 2018.

Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10- 18, la BASTIONUL THERESIA, STR. MARTIN LUTHER NR. 4.

Mai multe detalii pe pagina de Facebook a expoziției: MuzeulBanatuluiTimisoaraOficial

Actualitate

Five Finger Death Punch – ROMEXPO – 04.07.2024

 Galerie Foto: Theodor Tudose 

Călin Pop lanseazăun nou single: „Pași de război”

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single intitulat ”Pași de război” Melodia este disponibilă...

DOUĂ ZILE STELARE SUB CUPOLA MUZICII DE OSCAR, MARCA HANS ZIMMER

Două noi impresionante reprezentaţii la Ateneul Român, alături de cei mai experimentaţi tineri muzicieni, care vor interpreta celebrele coloane...

EFORIE COLORAT | Cinci vernisaje de artă contemporană deschid hub-ul creativ Eforie Colorat

Retro Party la Eforie ColoratSorin Lupașcu deschide vara în cel mai mare cinema în aer liber de la Marea...

Cargo in Quantic, o seara cu prietenii pe ritmuri rock

Chiar imi era dor de baietii de la Cargo. In ultimii ani nu prea am reusit sa ma intersectez...

Coldplay la Bucuresti, doua zile de show la superlativ

  Arena Nationala din  Bucuresti, a gazduit zilele trecute  doua concerte ale trupei britanice Coldplay. Au cantat pentru prima data...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro