Început de primăvară reactiv – Programul lunii martie la Reactor

Luna martie e una specială la Reactor de creație și experiment, nu doar pentru că în sfârșit se poate spera la o vreme suficient de bună încât să permită statul la soare, în curte, ci și pentru că se aniversează trei ani de la deschiderea din 2014.

eveniment recomandat de DISPERSIE#Răspândim Idei

Evenimentul va fi celebrat prin două zile de evenimente reunite sub tema expunerii: Fără filtru. Expoziție cu expunere – care conține o serie de evenimente inedite-, și ultima reprezentație a spectacolului 9 din 10, cu subtitlul Ultimul capitol, într-o variantă nemaivăzută până acum.

În plus, luna aduce continuarea colaborării cu Asociația Reciproca și platforma organizată de ea, Focus Atelier, aflată la ediția a III-a. Spațiul Reactor va găzdui lansarea Focus Atelier 360°, precumși o serie de evenimente conexe: vernisajul expoziției desen automat, al Luciei Mărneanu, Life – un spectacol invitat de la Teatrul Spălătorie din Chișinău, și o dezbatere cu Nicoleta Esinencu, artistă din Republica Moldova.

Un alt spectacol invitat, de data aceasta din Sfântu Gheorghe, Jurnal de România. Sfântu Gheorghe, regizat de Carmen Lidia Vidu, ajunge la Reactor spre sfârșitul lunii, cu două reprezentații consecutive.

Pentru că e martie, Framework Reactor, deja la ediția a III-a, se concentrează pe Perspective feminine și discută despre cum e să lucrezi în mediul cultural local ca femeie.

Pe lângă toate acestea, urmează reprezentații ale producțiilor Reactor: Provizoriu – care împlinește doi ani! -, Nu cred că o să îmi treacă vreodată, Refugii, În 4D și În viitorul apropiat.

PROGRAMUL DETALIAT AL LUNII MARTIE

Vineri, 3 martie, ora 18.00

DESEN AUTOMAT

Vernisajul expoziției Luciei Mărneanu \\ Lansarea Focus Atelier 360°

Transferând tehnica dicteului automat din literatură în desen, Lucia Mărneanu propune o cartografiere a propriei minți pusă în fața unui prezent politic al cărui sens e greu descifrabil. În expoziția desen automat personajele Luciei Mărneanu comentează – fără cenzură – subiecte actuale, de la piața de artă globală până la porci și rachete.

Vernisajul coincide cu lansarea Focus Atelier 360°, a III-a ediție a platformei dedicată schimbului liber de idei, cunoștințe și practici, lansată de Asociația Reciproca în 2015.
Focus Atelier 360° reprezintă o invitație de a privi în jurul nostru, de a ne revizita pozițiile și de a conștientiza realitatea socială pe care o formăm și de care suntem formați. Tema ediției, „Practici în arta politică din Estul Europei ”, are în prim-plan artiști din țară și din imediata vecinătate care, prin arta lor, vin în întâmpinarea unor probleme comune spațiului geo-politic în care ne regăsim.
Accesul la toate evenimentele Focus Atelier este gratuit.
————————————————————-
Detalii despre întregul program Focus Atelier 360° se pot găsi pe site-ul www.focusatelier.ro.
————————————————————-
Ediția a III-a Focus Atelier este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural.

Sâmbătă, 4 martie, ora 19.00

NU CRED CĂ O SĂ ÎMI TREACĂ VREODATĂ

Concept și dramaturgie: Raul Coldea și Petro Ionescu
Cu: Raul Coldea, Oana Mardare, Doru Taloș

Trei petreceri organizate de trei adolescenți încep în același timp și ajung să se suprapună, iar scena devine un spațiu al confesiunilor. Experiențele personale ale celor trei performeri sunt ficționalizate și creează împreună o dramaturgie a fragilității.

O producție Reactor de creație și experiment

Duminică, 5 martie, ora 19.00

PROVIZORIU

Concept și dramaturgie: Raul Coldea și Petro Ionescu
Cu: Cătălin Filip, Oana Mardare și Doru Taloș

Provizoriu tratează tema invizibilității sociale, prin ficționalizarea și punerea în scenă a biografiile celor care există doar în statisticile instituțiilor. Ironic și percutant, Provizoriu se adresează tuturor celor care trec pe lângă noi în fiecare zi și despre care alegem să nu știm nimic.

Recomandat: 14+

O producție Reactor de creație și experiment

Luni, 6 martie, ora 19.00

REFUGII

Concept și dramaturgie: Raul Coldea și Petro Ionescu

Cu: Alina Mișoc, George Sfetcu, Paul Socol și Doru Taloș

Refugii este un spectacol care colează perspective diferite asupra evacuărilor forțate și a situațiilor persoanelor fără adăpost din România. Actorii mizează pe jocul între distanțare și implicare, unul care produce discurs critic și care poate conduce mai apoi la dezbatere.
Construit pe metodele teatrului colaborativ, în care textul se construiește de la zero, împreună cu actorii, spectacolul își propune să familiarizeze publicul cu aceste probleme și, mai mult, să genereze empatie în rândul spectatorilor.

Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

Recomandat: 14+

O producție Reactor de creație și experiment

———————————————————

Eveniment derulat în cadrul proiectului Pata-Cluj (www.patacluj.ro), de ADI-ZMC, Fundația AltArt, Habitat for Humanity Cluj și Asociația Comunitară a Romilor din Coastei. Proiect susţinut din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 în cadrul Programului ”Combaterea Sărăciei” (RO25). Aceasta spectacol a fost realizat în cadrul apelului deschis pentru manifestări culturale și lucrări de intervenție artistică lansat de Fundația AltArt în contextul proiectului Pata-Cluj. Prin intermediul actelor artistice produse în acest cadru, se încurajează reflecția asupra temelor legate de relația dintre comunitatea din Pata Rât și Cluj-Napoca.

Vineri, 10 martie, ora 19.00

FRAMEWORK REACTOR #3: PERSPECTIVE FEMININE

Dezbatere și atelier

Ediția a treia a seriei de dezbateri și ateliere desfășurate la Reactor se va concentra pe perspectivele feminine asupra muncii, având ca invitate tinere femei care activează în mediul cultural clujean.

Framework Reactor este un cadru de întâlnire, de discuție și de lucru, propus de platforma Reactor Social. Aceasta este a doua din seria de întâlniri lunare care vor aborda diferite teme sub forma unor dezbateri moderate și mediate de regizorul Raul Coldea. Întâlnirile se adresează profesioniștilor din diferite domenii artistice și publicului acestora.

Sâmbătă, 11 martie, ora 19.00 și 21.00

JUST PUSH PLAY!

Impro show

Cu: Dragoș Muscalu, Bogdan Bob Rădulescu, Robert Pavicsits, Matei Rotaru

Totul se construiește pe loc, fără regizor, fără scenariu.

Telecomanda e în mâna publicului.

So… JUST PUSH PLAY!

Duminică, 12 martie, ora 19.00

În 4D

Spectacol de teatru

Regia: Ovidiu Caița

Text: Alexa Băcanu

În 4D urmărește modul în care patru personaje își creează și interpretează viața și relațiile prin prisma filmelor preferate. Realizând mai mult sau mai puțin ce li se întâmplă, ele se îndrăgostesc, se despart și se urăsc, adoptând roluri care sunt imitații ale altor roluri, produse străine ale unor autori necunoscuți, care devin însă formatoare de percepții, concepții și prejudecăți.

Recomandat: 14+

O producție Reactor de creație și experiment

Sâmbătă, 18 martie, ora 18.00

FĂRĂ FILTRU. EXPOZIȚIE CU EXPUNERE

Aniversare #3

Lansare calendar.Vernisaj „Making of”. Performance. Party

În luna martie, aniversăm trei ani de când am început să ne expunem profesional și personal, lună de lună, în fața spectatorilor, în fața condițiilor de lucru din teatru independent, în fața colegilor.  Sărbătorim trei ani de vulnerabilitate printr-un program care chestionează ideea de expunere. Ne arătăm așa cum suntem, fără filtru, fără frică și cu încredere că gestul va fi interpretat ca o invitație de a ne cunoaște mai bine.

Duminică, 19 martie, ora 19.00

9 DIN 10. ULTIMUL CAPITOL

Aniversare #3

Spectacol de teatru

Regia: Leta Popescu

Dramaturg: Ana Cucu Popescu

Cu: Oana Hodade, Oana Mardare, Lucia Mărneanu, Doru Mihai Taloș

Ultima reprezentație a primei producții Reactor va fi una inedită și unică: o variantă care reunește pe scenă cele două distribuții alternative într-o variantă nemaivăzută până acum (și nici după) a spectacolului despre limbajul specific al cărților motivaționale.

Marți, 21 martie, ora 19.00

LIFE

Spectacol invitat în Focus Atelier 360°

de Ion Borș, Nora Dorogan, Nicoleta Esinencu, Alice Monica Marinescu, Kira Semionov, Doriana Talmazan

Spectacolul are ca punct de pornire dialogurile telefonice purtate de artista vizuală, Alevtina Kakhidze, care locuiește în prezent în Kiev, cu mama ei care se află în Jdanovka, regiunea Donbass, Liudmila Andreevna. Care încearcă să-și trăiască viața într-un mod demn într-un oraș aflat în mijlocul războiului.
LIFE chestionează posibilitățile și limitele rezistenței individuale pe timp de război, în secolul în care bătăliile nu se mai duc și nu se mai câștigă doar pe câmpul de luptă.

Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

Un spectacol comisionat de HAU Hebbel am Ufer, Berlin
Produs de teatru-spălătorie, Chișinău
Coprodus de HAU Hebbel am Ufer, Berlin, Zürcher Theater Spektakel, FFT Düsseldorf
Cu susținerea Fundației Federale Culturale Germane în cadrul festivalului “Estetica Rezistenței – Peter Weiss 100”

Sâmbătă, 25 martie, ora 17.00 și 19.00

JURNAL DE ROMÂNIA. SFÂNTU GHEORGHE

Spectacol invitat

Cu: Elena Popa, Alexandrina Ioana Costea, Ion Fiscuteanu Jr., Sebastian Marina, Daniel Rizea, Costi Apostol

Foto/Video: Vetró Baji, Levente Vargyasi

Muzica: Luiza Zan, KónyaÜtőBence

Costume:  Raluca Alexandrescu

Regizor tehnic: Lidia Baciu

Cât de mult ne influențează localizarea noastră și cât de mult influențăm noi comunitatea din care facem parte?

(Mai) este teatrul unul din stâlpii comunităților?

Cum trăiește un actor/artist?

Cum simt ei (artiștii) Orașul  astăzi, unde trăiesc, din ce se hrănesc?

Cum arată Sfântu Gheorghe trăit/văzut prin ei?

Spectacolul se dorește a fi un vehicul de comunicare, care ia pulsul actorului în mediul său – oraș, teatru, cartier, bloc, parc, cafenea – și care investighează subtil, antropologic, relația dintre artist și comunitate.

Jurnal de România este spaţiul de dialog pe care artista Carmen Lidia Vidu  l-a deschis din nevoia de a-şi cunoaşte generaţia şi, prin ea, România mai puţin turistică şi mai puţin televizată. Este vorba de un proiect complex şi de durată, care va cuprinde spectacole de teatru, scurtmetraje şi expoziţii. Toate materialele sunt documentate jurnalistic din perspectiva antropologico-vizuală a comunităților privite din unghiul actorilor care locuiesc și activează acolo. Sfîntu Gheorghe a fost primul episod al acestui inedit serial, urmează Constanţa (teatru), apoi Bucureşti (film).

O producție a Teatrului Andrei Mureșanu, Sfântu Gheorghe

Duminică, 26 martie, ora 19.00

ÎN VIITORUL APROPIAT

Text: Petro Ionescu

Regia: Cristian Ban

Cu: Carina Bunea, Cătălin Filip, Timea Udvari, Csepei Zsolt

Spectacolul În viitorul apropiat vorbește despre frica de viitor, punând accentul pe imprevizibilul situațiilor scenice. Abordarea acestei teme blochează spectatorul într-un spațiu care sfidează trecerea firească a timpului și aduce în prim plan joaca și absurdul.

”Ce vei face mâine? Ce vei face după ce pleci de aici? Cum ai vrea să își amintească oamenii de tine?”

O producție Reactor în colaborare cu Váróterem Projekt

Vineri, 31 martie, ora 17.00

ISTORII PERSONALE ȘI POLITICE

Dezbatere și prezentare atelier Nicoleta Esinencu

Dezbaterea va începe cu lectura textului scris de participanții la atelierul susținut de Nicoleta Esinencu, „De la propagandă la post adevăr. Istorii și mărturii din/despre România”. Tema dezbaterii va fi aleasă de participanți și va fi anunțată în proximitatea evenimentului. Dezbaterea face parte din ediția a III-a a platformei Focus Atelier, un proiect Reciproca.

Actualitate

Apocalyptica plays Metallica vol 2 la Sala Palatului

Multa lume a venit miercuri pe seara la Sala Palatului, unde Apocalyptica a urcat pe scena sa prezinte volumul...

Concert Till Lindemann la Romexpo

Till Lindemann va susține un concert la Romexpo din București, joi, 4 decembrie 2025, in cadrul "Meine Welt Tour 2025 ". Aesthetic Perfection vor deschide concertele...

Noi confirmari pentru REF 2025: Katatonia, Counterparts, Rivers Of Nihil, Blood Fire Death, While She Sleeps, Me And That Man si Dying Fetus

Katatonia Pe parcursul a treizeci de ani și 11 albume de studio incredibile, Katatonia nu s-a ferit niciodată de evoluție. Baza...

HANS ZIMMER’S MUSIC LIVE IN BUCHAREST

Sambata dupa pranz, undeva pe la orele 16.30, am avut sansa sa particip la unul dintre cele 4 concerte...

Tenorul ŞTEFAN von KORCH cântă din nou CARMINA BURANA în România, la Palatul Culturii din Bistriţa-Năsăud pe 17 noiembrie

Melomanii din Bistriţa au ocazia să îl asculte pe tenorul Ştefan von Korch, recunoscut pentru interpretarea din Carmina Burana în...

“Ups…mi-a intrat AMANTA-n casă,” care va fi gazduita pe 18 noiembrie la Teatrul national – Sala Pictura.

Spectacolul “Ups…mi-a intrat AMANTA-n casă” – o savuroasă comedie cu mare succes la public, va avea pe 18 noiembrie...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro