Începe Festivalul Internațional de Teatru Interferenţe 2016!

0001_83f45_02231400

Joi, 24 noiembrie începe, la Cluj, cea de a V-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj în perioada 24 noiembrie – 4 decembrie 2016.

Tema din acest an este Odiseea Străinului, un subiect foarte actual dacă ținem cont amploarea pe care a luat-o fenomenul migraţiei în ultima jumătate de secol sau de ponderea pe care încep să o aibă întrebările depre propria identitate și despre intregrarea într-o societate sau în alta.

„Suntem preocupaţi de întrebări tot mai stringente şi apăsătoare: Ce înseamnă să fii european? Ce reprezintă identitatea europeană? Ce înseamnă diversitatea şi familiarul? Ce reprezintă cuvântul „străin”? Ce este „eu” şi ce este „celălalt”? Cum devine cineva străin şi în ce context? Ce înseamnă să fii identic cu ceilalţi, să fii membrul unui grup?

Este oare străin acel Celălalt a cărui religie sau limbă este diferită, care aparţine sexului opus sau are idei diferite? Putem vorbi despre înstrăinarea noastră sau despre străin în particular? Putem fi străini în lume, în propria ţară, în propriul oraş, în propria casă, în propria familie şi în propria piele?

O parte dintre aceste întrebări vor fi puse de spectacolele din programul de anul acesta. 11 zile, 22 de spectacole din 14 ţări, în 13 limbi – mulţi străini şi totuşi un aer atât familiar…. Puntea teatrului se lasă peste insula străinătăţii. ” scria Gábor Tompa, directorul artistic al festivalului.

O ediție care ne provoacă să ne punem întrebări despre noi și ceilalți, despre societate și felul în care reușim să comunicăm, despre acum și viitor. Toate acestea în treisprezece limbi! Vor fi prezente trupe din paisprezece țări precum Germania, Luxemburg, Irlanda, Rusia și Regatul Unit, Slovenia, Macedonia, Coreea de Sud, cu spectacole semnate de artiști ca Tomaž Pandur, Armin Petras, Lisa Nielebock, Andriy Zholdak, Frank Hoffmann, Declan Donnellan, Michal Dočekal, Gábor Tompa, Helmut Stürmer, Jaram Lee, Andrei Șerban, Yuri Kordonsky, Kim Hyuntak, Viktor Bodó, Szabolcs Hajdu, Gavriil Pinte și Jarosław Fret.

Prima zi de la Festivalul Internațional de Teatru Interferenţe va debuta, joi, 24 octombrie, ora 16.00, în Sala Studio, cu spectacolul This Beach din Irlanda, textul și regia: Feidlim Cannon și Gary Keegan.

Acţiunea se petrece pe o plajă privată locuită de o familie europeană. Ei sunt proprietarii plajei, care le aparține de mai multe generații. Elita europeană. Familia celebrează o nuntă, uniunea dintre două părți, atunci când fiecare oferă ceva celuilalt. Siguranță, prosperitate, o progenitură. Se țin discursuri despre strămoși, ereditate și noțiunea de unitate și alianță. În timpul nunții, un străin este aruncat de valuri pe mal, iar familia trebuie să decidă ce face cu acest străin, iar de aici lucrurile iau o cu totul altă întorsătură. Spectacolul se va juca și de la ora 22.00.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc la ora 19.00, cu spectacolul Faust de Goethe, ultimul semnat de cunoscutul regizor Tomaž Pandur,  o coproducție a Teatrului Național Dramatic Sloven din Ljubljana și a Festivalului de la Ljubjana.

„Un om suspendat între cer și pământ, care încearcă să găsească adevărul și sensul propriei existențe. Tocmai acesta este scopul teatrului: de a vorbi și de a pune întrebări despre problemele cele mai importante ale existenței umane. Goethe a îndrăznit să afirme că lupta dintre bine și rău propulsează omenirea și îi dă o credință nestrămutată în viitorul său. ” Tomaž Pandur

Un debut în forță, o temă incitantă și o serie de provocări teatrale sunt ingredinetele pe care se bazează cea de a V-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe.

Vă așteptăm!

Co-organizator: Fundația Corvineum.

Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca. Parteneri principali: Uniunea Teatrelor din Europa, Institutul Cultural Român, UNITER, Fundația Bethlen Gábor, Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice.

Parteneri: Casa TIFF, Casa Tranzit, Casino Centru de Cultură Urbană, Goethe Zentrum | Deutsches Kulturzentrum Klausenburg, British Council, Consiliul Județean Cluj, REACTOR de creație și experiment, Teatrul Național Cluj-Napoca, AITC – Asociația Internațională a Criticilor de Teatru, FestivApp și Toyota.

Sponsor principal: MOL România.

 

Social

9,341FansLike
10FollowersFollow
109FollowersFollow
92SubscribersSubscribe

Publicitate

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

ULTIMELE ȘTIRI

“O femeie singură”, povestea unei femei captive în propria viață Avanpremiera pe 30 septembrie și 1 octombrie, la Teatrul de Artă București

Teatrul de Artă București prezintă vineri, 30 septembrie, ora 20.15 și sâmbătă, 1 octombrie, ora 19.00, avanpremiera spectacolului "O femeie singură" de Dario Fo și...

O lună până la “vibrate!festival”

25 de evenimente muzicale și artistice - concerte de muzică clasică și cross­over, expoziții, ateliere, performance, masterclass­uri și lansări de CD. 3 lei din prețul...

Horia Brenciu & HB Orchestra Live Sala Palatului, 5 noiembrie

Horia Brenciu revine în forță pe piața concertelor din România cu un Turneu Național în 11 orașe și un show la Sala Palatului. Horia Brenciu,...

Eveniment La un Ceai: Schimb de cărți și Atelier de scriere creativă

Duminică, 29 noiembrie, de la ora 15:00 - până când ne-o pofti nouă inima, vă așteptăm La un Ceai (Luigi Cazzavillan nr. 25) la...

Awake Festival 2020 – Line Up Announcement

ASAF AVIDAN și WHITE LIES printre noii headlineri anunțați la AWAKE Festival 2020 AWAKE Festival, primul festival boutique din România va avea loc în perioada 14-16...