– HEKTOMERON – 100 de regizori din 100 de țări lucrează online pentru un proiect inedit al Teatrului Național Craiova 100 de zile. 100 de povești. 100 de țări

La Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova se desfășoară, în această perioadă, un proiect internațional unic în lume: HEKTOMERONUL.

HEKTOMERON a pornit de la celebrul Decameron scris de Boccaccio acum mai bine de 650 de ani,  însă într-o perioadă asemănătoare cu cea prin care trecem noi astăzi: Florența acelor ani fusese lovită de ciumă și toată lumea trebuia să se izoleze și să fugă din calea morții. Izolarea, teama și moartea erau prezente atunci, în Florența anilor în care Decameronul a fost scris, așa cum sunt prezente și în lumea de acum.

Decameronul cuprinde 100 de povești iar fiecare poveste este transformată, în cadrul HEKTOMERON-ului, într-un spectacol de 14 minute. Aceste micro-spectacole/solo performance se difuzează, câte unul pe zi, în regim de live streaming din Sala “I.D. Sîrbu” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

100 de regizori din 100 de țări sunt implicați în acest proiect, fiecare dintre ei regizând câte un episod al Decameronului.Pentru fiecare episod repetițiile se desfășoară online, în două etape, respectând “tiparul” unei producții clasice: în prima etapă, regizorul lucrează numai cu actorul, iar în etapa a doua se trece la scenă, unde se construiesc luminile, se calibrează sunetul, se “fixează” mișcarea etc.  Grație online-ului, regizorul, indiferent de țara în care se află, poate coordona repetițiile, ca și cum ar fi în sală.

HEKTOMERON a debutat pe 15 ianuarie 2021 și se va desfășura până în 24 aprilie 2021 – data la care este programată cea din urmă poveste. Apoi, toate cele 100 de povești vor fi reunite sub forma unui maraton de 25 de ore de teatru, în “Ziua Hektomeronului”.

Chiar de la primele episoade s-a putut remarca diversitatea estetică a spectacolelor realizate, fiecare episod fiind prezentat într-o manieră personală și cu o viziune subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii – obiectiv, coerent. O unică temă umană și culturală care evidențiază însă același spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

Pâna acum au fost difuzate 16 episoade, puse în scenă de regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croația, SUA, Slovenia, Burundi, Muntenegru, Bulgaria, Camerun, Mexic. Urmează ca regizori dinRepublica Moldova, Danemarca, Finlanda, Nigeria, Indonezia, Grecia, Canada, India, Austria, Africa de Sud etc să își prezinte spectacolele.

Toate episoadele vor fi jucate în limba română cu subtitrare în engleză, protagoniștii fiind actorii Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova. Excepție face episodul regizat de către Radu Afrim, care va lucra cu un artist din afara țării.

Episoadele se difuzează în regim de live streaming pe platforma www.hektomeron.com, câte unul pe zi, iar orele de difuzare ale episoadelor se regăsesc atât în website-ul evenimentului cât și în website-ul Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova: www.tncms.ro. Important de reținut este că toate episoadele vor rămâne online în platformă, în pagina construită pentru fiecare țară participantă și se vor putea urmări gratuit.

 

 

Proiect: HEKTOMERON

Perioada de desfășurare: 15 ianuarie –24 aprilie 2021

Difuzare: www.hektomeron.com

Producător: Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova

Preț: gratuit

 

TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA este o instituție culturală românească de prestigiu a cărei lungă și bogată istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar și cu imensul succes internațional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.

 

Acum, cu o viziune contemporană, Naționalul craiovean abordează perspectivele prezente și viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale.

https://tncms.ro

https://www.facebook.com/tncms.oficial

https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova

 

 

 

 

 

 

 

HEKTOMERON / www.hektomeron.com

– PROGRAMUL URMĂTOARELOR EPISOADE –

 

Joi, 28 ianuarie 2021, ora 19:00

Regizor: Alexandra Petrova / Bulgaria

Actor: Iulia Lazăr

Episodul: Ziua 5 . Povestea  8

 

Vineri, 29 ianuarie 2021, ora 18.30

Regizor: Wirsiy Bernard Bongkisheri / Camerun

Actor: Ștefan Cepoi

Episodul: Ziua 8. Povestea 9

 

Sâmbătă, 30 ianuarie 2021, ora 22:30

Regizor: Servando Anacarsis Ramos / Mexic

Actor:  Cătălin Mihai Miculeasa

Episodul: Ziua 9 . Povestea  9

 

Duminică, 31 ianuarie 2021, ora 21:00

Regizor: Petru Hadârcă / Republica Moldova

Actor: Nicolae Poghirc

Episodul: Ziua 3. Povestea 8

Luni, 1 februarie 2021, ora 21:00

Regizor: Anastasia Nørlund / Danemarca

Actor: Geni Macsim

Episodul: Ziua 2. Povestea 4

 

Marți, 2 februarie 2021, ora 21:00

Regizor: Anu Saari / Finlanda

Actor: Alina Mangra

Episodul: Ziua 6. Povestea 7

 

Miercuri, 3 februarie 2021, ora 21:00

Regizor: Adebajo Oluwafemi Israel / Nigeria

Actor: Anca Dinu

Episodul: Ziua 10. Povestea 7

 

Joi, 4 februarie 2021, ora 17:00

Regizor: Riyadhus Shalihin / Indonezia

Actor: Petronela Zurba

Episodul: Ziua 1. Povestea 6

 

Vineri, 5 februarie 2021

Regizor: Artiom Rybakov / Lituania

Actor: Vlad Udrescu

Episodul: Ziua 3. Povestea 7

 

Sambătă, 6 februarie 2021

Regizor: Yiannis Paraskevopoulos / Grecia

Actor: Cerasela Iosifescu

Episodul: Ziua 7. Povestea 8

 

Duminică, 7 februarie 2021

Regizor: Luiza Cocora / Canada

Actor: Iulia Colan

Episodul: Ziua 4. Povestea 5

 

 

 

 

Social

9,341FansLike
10FollowersFollow
109FollowersFollow
92SubscribersSubscribe

Publicitate

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

ULTIMELE ȘTIRI

Toto Cutugno planuieste sa viziteze Transilvania!

Aproape la fiecare concert pe care Toto Cutugno il sustine in tara noastra, povesteste cat de mult iubeste Romania, pe care o considera o...

Andries din nou la Quantic

In data de 18 octombrie 2020, Alexandru Andries va concerta in clubul Quantic din Bucuresti. "Andries din nou la Quantic" ofera o noua ocazie...

Scorsese va regiza un film despre o trupa rock

De multe ori, regizorul american a fost un sustinator adevarat al muzicii si muzicienilor de rock’n roll si un fan al formatiei The Rolling...

“Caravana filmului românesc” ajunge la Beiuş

Primăria Municipiului Beiuş şi Casa de Cultură „Ioan Ciordaş”, împreună cu Asociaţia CineCultura, invită copiii, tinerii şi publicul cinefil de toate vârstele la proiecţiile...

Changing Skins – Vanishing Point (Tribut Goodbye to Gravity)

S-a lansat un nou single de pe albumul “Back to Life – A Tribute to Goodbye to Gravity”, pentru melodia "Vanishing Point" interpretata de...