Filmele americane si comunismul. Povestea spusa de Irina Margareta Nistor

61262560

Regimul communist, brutal si excesiv, impus de tovarasul Nicolae Ceausescu, deviat, in mare masura, de la prevederile Pactului de la Varsovia, exercita cenzura stricta in majoritatea formelor de arta, creatie sau metode de informare.

In eforturile supraomenesti de a plati datoriile externe, cetatenii de rand au fost impovarati si sufocati de masinaria propagandista, in timp ce, familia Secretarului General, traia o viata occidentala foarte putin ingradita de “interesele partidului”.

Dupa o perioada de relaxare sociala, traita de parintii si fratii nostrii in anii `70, deceniul urmator avea sa intoarca lucrurile la 180 de grade. Institutiile statului au restrictionat toate posturile radio din afara capitalei, si a redus programul TV la 2 ore, pe zi. Doar radio Europa Libera tinea frontul democratiei, din partea vestica a Europei.

Ca o metoda de evadare de sub jugul cultural, un afacerist oportunist, a inceput sa trimita clandestin, casete video VHS, cu filme americane, copiate ilegal, incepand cu primii ani din deceniul 8, ai secolului trecut.

La inceputul anilor `80, pe plaiurile mioritice au ajuns filme celebre cu actori ai momentului. Filme ca: Missing in Action (1984), Flashdance (1983) si Taxi Driver (1976). Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Jean-Claude Van Damme si, da, legendarul, neinvinsul si atotputernicul Chuck Norris. Toti acesti actori au devenit staruri ai cinematografiei de apartament.

Spectatorii romani erau uimiti de cursele auto, mitraliere, scene sangeroase cu batai interminabile, elicoptere in flacari si multe altele. Dar actiunea nu era de ajuns, cineva trebuia sa le dea viata acelor voci pline de englezisme indescifrabile.

Acel cineva, a fost, la acea vreme, tanara, Irina Margareta Nistor. O voce inconfundabila, un simbol al evadarii din rutina gri a comunismului. Toti romanii stiau cine este aceasta traducatoare curajoasa, care dubla toate personajele cu acelasi ton, fara echipamentele corespunzatoare, montaj de calitate, sau alte lucruri necesare unui studiou decent.

Povestea acelor timpuri, interviul cu criticul de film Irina Margareta Nistor si marturisiri ale celor care au prins filmele pe caseta ale anilor `80, au fost incluse intr-un documentar regizat si editat de Ilinca Calugareanu, pentru publicatia americana New York Times, in februarie 2014.

“In 86 parca, sau 87, un coleg de-al tatei a venit acasa cu un video”. Ne spune la inceputul filmarii, o tanara care sta impreuna cu un prieten in fata camerei de luat vederi.

Irina-Margareta-Nistor

“Si ai mei s-au uitat toata noaptea la film”, continua domnisoara, vorbind despre parinti, ca despre un cuplu de copii care au descoperit o jucarie noua, adusa de la unchiul Sam. Dupa aceasta, este pusa o inregistrare din filmul: “Taxi Driver”, cu faimoasa secventa a lui Robert De Niro, care intreaba un personaj daca i se adreseaza lui, dublat de vocea doamnei Irina Margareta Nistor.

Dupa acesta secventa, urmeaza cunoscutul DJ de la radio Guerrilla, Mihai Dobrovolschi: “Aveam cativa ani, nu stiu, 7, 7, 8 ani, 9 ani. Ceva de genul asta, si m-a luat cineva: Hai sa mergem la video “.

“Nici nu credeam ca (Irina Margareta Nistor), are un corp fizic, era ca o constiinta, da, era the voice”. Continua Dobrovolshi.

Nascuta la 26 martie 1957, in Bucuresti, doamna Irina Margareta Nistor, a absolvit in 1980, Sectia franceza-engleza, la Universitatea din Bucuresti. In 1983, avea sa inceapa uvertura spre lumea filmului international.

In 1983, s-a angajat la Televiziunea Romana, pentru traduceri ale filmelor trecute prin filtrul Comitetului de Cenzura, responsabil cu eliminarea prin editare cinematografica a tuturor acelor fapte sau elemente care infatisau viata in democratie: Case mari, masini luxoase, haine de firma, mese inbelsugate, viata mondena, hobby-uri costisitoare etc.

“In `83 am reusit sa ma angajez la televiziune. Nu trebuia sa fie nici o forma care sa demonstreze cat de bine poate sa fie in occident, adica: masini, case, piscine. Inclusiv in Tom si Jerry, orice masa plina, unde stii ca ei se aleargau intodeauna, dupa masa asta, era taiata. Erau foarte multe lucruri care nu functionau si care nu puteau fi vazute sub nici o forma la televizor”

Dupa angajare, in 1985, criticul de film, la acea vreme, traducator, ne explica cum a reusit sa dubleze primele filme pe casete VHS, aduse prin contrabanda, din vest.

“Era 5 noiembrie, 1985, din televiziune, un domn care era colonel la pompieri, a venit si ma intrebat daca nu vreau sa merg cu el la cineva care ar traduce casete (VHS)”. Si asa a inceput totul.

Ani de-a randul, doamna Irina Margareta Nistor, ne-a scos familiile din rutina, ne-a distrat si ne-a uimit, cu vocea inconfundabila si energia unui om, pasionat cu adevarat, de lumea filmului. Povestea nu se termina aici. Puteti afla mai multe din trailer-ul de mai jos.

Actualitate

Paula Hriscu lanseaza primul album printr-un concert alaturi cele mai mari nume ale folclorului romanesc!

Talentul imens al artistei se materializeaza acum in albumul "Nu-i bai ca-s micuta", album ce va fi lansat  pe...

Warm-Up Party SoundArt Festival cu Roman Lomtadze Drum Empire / Cruise Control

SoundArt si Quantic va invita la o seara speciala cu Roman Lomtadze Drum Empire si Cruise Control pe 22...

Concert Hara la Hard Rock Cafe pe 15 Ianuarie

Noua piesa HARA. Cu "sufletul pe tava", cu cartile pe fata. Sinceritate masculina maxima. Autoironie. Confesiune si regret. Emotie autentica. Speranta....

Concert Cargo la Hard Rock Cafe pe 16 Ianuarie

BestMusic Live Concerts te invita la Hard Rock Cafe, joi, 16 ianuarie, incepand cu ora 21:30, la un concert...
- Advertisement -

Concert Compact la Hard Rock Cafe pe 18 Ianuarie

Pe 18 ianuarie, de la ora 22:30, BestMusic Live Concerts te invită la un concert extraordinar COMPACT, la fel de...

Hara lanseaza o piesa noua la Hard Rock Cafe pe 15 Ianuarie

Cu "sufletul pe tava", cu cartile pe fata. Sinceritate masculina maxima . Autoironie. Confesiune si regret. Emotie autentica. Speranta....
- Advertisement -

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro

X
X
X
X