Home Stiri Fiica si nepotica ei nu au putut. Cine ii implineste visul Mioarei Velicu? sau Cine este copilul de suflet al Mioarei Velicu?

Fiica si nepotica ei nu au putut. Cine ii implineste visul Mioarei Velicu? sau Cine este copilul de suflet al Mioarei Velicu?

0
Fiica si nepotica ei nu au putut. Cine ii implineste visul Mioarei Velicu? sau  Cine este copilul de suflet al Mioarei Velicu?

Fiecare vis implinit face din lumea asta o lume mai buna, mai frumoasa. Sunt visuri la care renuntam si visuri care ne „bantuie” cu anii. Mioara Velicu, una dintre cele mai cunoscute si indragite artiste de folclor isi vede astazi implinit visul de zeci de ani – alaturi de talentata Georgiana Onuti, copilul-minune al Bucovinei, artista lanseaza „Horile, straiul frumos”, un cantec-dialog nepoata/bunica: „Din momentul in care am devenit mama, mi-am dorit ca fata mea sa cante alaturi de mine, dar nu s-a intamplat asa. Menirea ei este alta, menire pe care si-a urmat-o cu toata taria. Cand am devenit bunica, aceeasi dorinta mi s-a infiripat in suflet. Am incercat, dar si nepoata mea si-a ales o alta cale. Cand aproape ca-mi pierdusem orice speranta, Dumnezeu a harazit sa intalnesc un copil frumos, talentat, senin la suflet, care dezinteresat m-a facut sa-l indragesc, sa-l iubesc as putea spune. Si la un moment dat mi-a strafulgerat prin suflet sa-mi implinesc visul… Astfel i-am propus Georgianei cantecul-dialog nepoata bunica „Horile, straiul frumos”. Fetele mele au fost de acord si stiindu-mi oful chiar m-au sprijinit in acest proiect. Horile, straiul frumos si mesajul intregesc o poveste a sufletului. Este un demers prin care cu bucurie ducem mai departe in suflet si in cantec traditia si melosul popular de catre tanara generatie”, spune marea Doamna a folclorului romanesc, pe care o aplaudam pentru acest demers laudabil.

Fericita ca arta folclorului are urmasi de nadejde, Mioara Velicu adauga:

Rasar mladite de cantec, care simt si iubesc sa invete frumosul din ceea ce este traditional si care inteleg ca este o mandrie sa duca catre generatiile urmatoare seva neamului. Ceea ce inseamna ca radacinile noastre sunt adanc infipte in pamantul nostru strabun, asa cum spune si un vers din cantec. Datorita acestor tineri se creeaza siguranta ca vom dainui ca neam. Georgianei Onuti ii cunosc sufletul si am vazut daruirea si interesul pentru ceea ce face. Si o face sincer, depunand mult efort, fara ca vreodata sa dea inapoi. Georgiana este copilul meu de suflet, cea care imi implineste acum un vis de multe decenii.”.

Ce spune micuta stea a Bucovinei despre aceasta colaborare? Georgiana Onuti: „Daca pentru doamna Mioara Velicu acest duet este un vis implinit, eu cred ca niciodata nu as fi indraznit sa visez la aceasta onoare, aceasta bucurie de a canta alaturi de dumneaei. Da, o iubesc din toata inima, ii stiu repertoriul de mic copil, am admirat-o mereu si am invatat de la dumneaei sa ma simt libera in atitudini, demna si sa nu exagerez. Sunt constienta ca mai am mult de muncit si tot ceea ce mi s-a intamplat mi se pare o binecuvantare. Alaturi de dumneaei ma simt ca langa mama sau bunica mea. Simt dragostea, simt protectia, dar simt si mana lui Dumnezeu care m-a mangaiat atat de dulce cu acest proiect. Intotdeauna voi spune: Sarutmana Doamna Mioara Velicu si va multumesc din tot sufletul ca mi-ati deschis calea pe un drum frumos al vietii!”, spune micuta artista.

 

Piesa beneficiaza de muzica lui Răzvan Mitocean, de textul  Marianei Honceru, iar filmarile pentru videoclip au fost realizate alături de Orchestra si dansatorii de la Ansamblu profesionist Ciprian Porumbescu, la Muzeul Satului Bucovinean din Suceava, sub egida regizorului Lesan Andrei.

 

 

Despre Georgiana Onuti

Artista de doar 12 ani face parte din   ansamblul Mostenitorii Bucovinei, condus de profesorul Carolica Bordea si este mare iubitoare a cantecului popular si folclorului sub toate formele si aspectele. „Folclorul vine cu poezia si tabloul sau din trecut, cu povestea vietii oamenilor, descrisa arhaic, iar eu, de cate ori ascult cantecele artistilor mari, imi si imaginez ca pe un film-mesajul si continutul textului din cantec”, spune Georgiana Onuti, cea care a primit titulatura de „zeita a traditiei bucovinene.

Nascuta si crescuta in frumoasa Bucovina, zona in care obiceiurile sunt inca vii in fiecare sat si oras, artista participa activ alaturi de sute de oameni la punerea traditiilor in scena in fata publicului. An dupa an, la fiecare mare sarbatoare.

Piesa „Horile, straiul frumos”

https://youtu.be/UhnQOiCjowc