Home Festivaluri Festivalul Zilele Nordului, 8-10 august 2014

Festivalul Zilele Nordului, 8-10 august 2014

0
Festivalul Zilele Nordului, 8-10 august 2014

Afis-Zilele-Nordului1

Inca de la prima editie, organizatorii Festivalului Zilele Nordului, care se va desfasura în perioada 8-10 august la Darabani, vor sa atraga peste 10.000 de participanti la activitatile din programul festivalului si cel putin 250 de turisti înregistrati in mod oficial pe site-uri partnere.

Acum aproape 100 de ani, oamenii din Darabani (judetul Botosani), au incercat sa construiasca un muzeu, numit: Muzeul Nordului. Iata ca visul localnicilor si functionarilor implicati in acest proiect, de cativa ani, va deveni realitate. Pe 9 august a.c. va fi inaugurat Muzeul odata cu Festivalul Zilele Nordului.

Exponatele muzeului se gasesc in conacul Bals, o cladire declarata monument istoric, in trecut casa in care a locuit hatmanul Moldovei. Finalizarea acestui proiect s-a facut cu spijinul Asociatiei Nord, a Primariei din Darabani si prin eforturile extraordinare a lui Dumitru Haba, un colectionar local.

Patrimoniul muzeului din Darabani, contine aproape de 500 de obiecte care se gaseasu, ori inca se mai gasesc in gospodariile localnicilor din zona nordul Moldovei, nordul Basarabiei si nordul Bucovinei. Ca locatie exacta, obiectele provin din judetele: Botosani, Suceava si Iasi, din regiunea Cernauti-Herta si din Basarabia.

Cei care vor avea curiozitatea sa viziteze Muzeul Nordului, vor putea admira obiecte de arheologie, documente, numismatica si fotografie veche din regiunea Nordului, obiecte vechi bisericesti si exponate ale civilizatiei evreiesti, care traia in aceasta regiune la finalul secolului al XIX-lea.

Între cele mai valoroase exponate ale salii de istorie sunt un Penticostarion din 1757 si volumul „Procesul locuitorilor din Darabani înaintea curtii cu jurati de la Dorohoi” (1879) – carte unicat în România, care înfatiseaza cel mai mare proces din istoria justitiei romanesti de pana atunci, la care au participat Titu Maiorescu (ca avocat) si Nicolae Iorga (ca ministru si jurnalist).

Muzeul include si colectia „Perioada comunista”, unde sunt expuse carti comuniste, steaguri de la defilari si manifestari, fotografii, documente si decoratii, precum si un titlu de proprietate din 1945, printre ultimele emise de comunisti înainte de nationalizare.

Si pentru ca sunt 2 motive de sarbatoare, vizitatorii muzeului pot participa si la Festivalul Zilele Nordului, un eveniment care ofera pasionatilor de muzica, istorie si calatorii ocazia de a trai cateva zile o vacanta interesanta si plina de activitati noi.

Oamenii locului, istoria, si Muzeul spun povestea din coltul celor trei frontiere, pe Prut, la granita dintre Romania, Moldova si Ucraina. Festivalul aduna artisti si iubitori de frumos din cele trei tari, pentru o adevarata sarbatoare a nordului.

Scena centrala a Zilelor Nordului este orasul Darabani, cel mai nordic din România. Agenda primei editii a festivalului propune concerte, inaugurari de obiective turistice si culturale, expozitii de arta, serbari populare, tururi ghidate ale împrejurimilor, lansari de carte, proiectii de film, conferinte si workshop-uri pentru tineri.

Aceasta editie nu este un eveniment unicat. Organizatorii doresc sa repete acest eveniment in fiecare an, de aceea a fost lansat un manifest, pe site-ul oficial:

“Vrem sa trezim la viata locurile si povestile uitate ale nordului, vrem sa aducem aici lumea sa se mire de ce avem si de ce putem face împreuna. Vrem sa-i adunam în jurul nostru pe tinerii nordului, sa-i sprijinim în initiativele lor culturale si sociale, sa le dam motive sa ramana acasa si sa-si continuie de aici munca.

Vrem sa pornim în fiecare an, la festival, mici proiecte care sa îmbogateasca viaaa comunitatii, proiecte care sa ramana vii si dupa finalul festivalului. Anul acesta, Muzeul Orasului, redeschis dupa multi ani, dar si Poiana celor Patru Stejari, readusa în circuitul turistic si de agrement.

Vrem sa facem împreuna în Nord un festival cum nimeni nu crede ca s-ar putea face.”

Pentru ce interesati, iata programul celor doua zile ramase din Festivalul Zilele Nordului:

Sambata, 9 august.

09:00 – Ateliere creative la Liceul Cantemir: Pictura & Cinematografie
09:30 – Inaugurarea Muzeului Nordului la Conacul Bals
11:00 – Lansarea cartii „Poeti botosaneni de azi”, de Victor Teisanu, la Sala Mare a Primariei
12:00 – Tur ghidat al Darabaniului (pe jos)
12:00 – Tur ghidat al împrejurimilor (cu microbuzul)
14:00 – Inaugurarea Poienii celor Patru Stejari, serbare populara cu participarea ansamblului folcloric al Clubului Copiilor Darabani
16:00 – Spectacol de teatru: „Zmeiada Spatiala 2.0” dupa Mircea Cartarescu, în interpretarea trupei Create.Act.Enjoy, la Casa de Cultura
17:30 – Concerte rock în Poiana Teioasa: Xenon, Outstorm, Toy Machines, Paralela 47, Mevv
23:00 – ZN Summer Party – Subway Club

Duminica, 10 august.

09:00 – Ateliere creative la Liceul Cantemir: Debate & Fotografie
11:00 – Dezbaterea „De la era egoului la era fratiei” cu Nicolae R. Daramus, la Sala Mare a Primariei
12:00 – Tur ghidat al Darabaniului (pe jos)
12:00 – Tur ghidat al împrejurimilor (cu microbuzul)
13:00 – Vernisajul expozitiei de pictura „Arta naiva” a Scolii Populare de Arte Botosani, în acorduri de vioara; Parcul Central
14:00 – Spectacol de muzica populara „Hora de la Darabani”, cu participarea orchestrei „Noua Generatie” si a solistilor Dan Decebal Chitic, Alexandru Recolciuc, Gabriela Teisanu si Valentina Tipa Lulciuc; în Poiana Teioasa
17:30 – Concerte rock în Poiana Teioasa: Inside, Basska, N.O.R., Veriga
23:00 – ZN Summer Party – Subway Club