Festivalul Naţional de Teatru, Ediţia a 25-a Expozitii – II

afis-fnt-2015Diversitatea expoziţiilor din actuala ediţie a Festivalului Naţional de Teatru este o oglindire a mozaicului atât de colorat al plajelor de manifestare din lumea artelor plastice.

Veţi regăsi în cele 10 expoziţii-eveniment oferite publicului larg pe toată durata Festivalului Naţional de Teatru – fotografia, obiectele decorative, grafica, instalaţiile tridimensionale, arta media, scenografia, afişul. Lumea artelor frumoase legată de fenomenul teatral se dilată pe zi ce trece, explorând zone până mai ieri străine universului plastic.

Pe lângă cele patru expoziţii de instantanee şi fotografii inedite dedicate memoriei teatrului românesc în care propunem re-aducerea în amintire a unor mari nume ale scenei precum: Gina Patrichi, Amza Pellea, Ştefan Iordache, George Constantin sau cea dedicată lui Gellu Naum la 100 de ani de la naştere, aducem în faţa publicului şi contemporaneitatea, printr-o serie de evenimente expoziţionale care să dezvăluie faţete noi, proaspete, neştiute ale artiştilor de lângă noi.

Astfel, spectatorii ce vor trece prin foaierul Sălii Mari de la Teatrul Naţional din Bucureşti vor avea ocazia să intre în universul mai puţin cunoscut, personal, al regizorului Silviu Purcărete printr-o expoziţie de fotografii realizate de acesta în anii din urmă, găzduită de Naţionalul bucureştean.

De altfel, in deschiderea Festivalului Naţional de Teatru 2015 se va face prezentarea expozitiei  “Lumea lui Purcărete” – un univers complex, inedit, ce prinde contur din alăturarea a peste 70 de fotografii oferite de cunoscutul regizor român şi expuse acum în premieră absolută.

Vă vom lăsa să parcurgeţi şi să savuraţi surpriza descoperirii acestei lumi cu plăcerea exploratorului, vizitând expoziţia de la Festivalul Naţional de Teatru.

„Această expoziţie de fotografie este provocarea pe care v-o lansez. Poftiţi în “Lumea lui Purcărete“! Dramatică, tensionată, subtilă, dezirantă, poetică, fragilă, voluptoasă. Plină de detalii şi de povești fabuloase.

un_nume_apreciat_in_lumea_teatrului_si_a_presei,_marina_constantinescu

El priveşte în jur cu uimire şi cu smerenie. Fotografiile seducătoare ale lui Silviu Purcărete şoptesc câte ceva din Povestea unui mare artist”. Marina Constantinescu – director artistic Festivalul Naţional de Teatru.

Măiestria de grafician şi caricaturist a actorului Horaţiu Mălăele este deja internaţional cunoscută şi confirmată. Participarea sa în Festivalul Naţional de Teatru cu expoziţia „Graficaturi” este un atu valoros pe care numai un artist de o asemenea forţă şi acurateţe îl poate conferi unui eveniment.

La el gândul devine esenţă şi esenţa linie. Tehnica rapidă şi precisă a graficii sale va putea fi admirată în colecţia de nuduri şi portrete expuse publicului în foaierul Teatrul Naţional din Bucureşti.

Vernisajul expoziţiei „Graficaturi” va avea loc duminică, 25 octombrie, ora 13.30, în foaierul sălii Studio a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Expoziţia „Comedia Remix”, realizată cu colaborarea Teatrului de Comedie din Bucureşti, îşi propune o reconstituire (1960-1990) a istoriei acestui teatru, permanent îmbogăţită de prezenţa, în timp, a unor personalităţi marcante ale scenei. O privire din perspectivă contemporană, în beneficiul publicului de azi.

În locul unei perspective istorice, documentative, curatoarea Cristina Modreanu, expert în artele spectacolului și autoarea scenografiei expoziţiei și a conceptului video, Maria Drăghici, artist vizual, au accentuat pentru „Comedia Remix” dimensiunile personal-subiectivă, confesivă și participativă, prin intervievarea actanţilor din istoria teatrului românesc.

Ceea ce a rezultat este doar una dintre poveștile posibile ale nașterii și creșterii unui teatru care a fost și rămâne un fenomen în mișcarea teatrală românească.

Expoziţia „Comedia Remix” va fi deschisă pe toată durata Festivalului Naţional de Teatru în foaierul Teatrului de Comedie, Sala „Radu Beligan“.

O uşă imaginară se va deschide spre universul scenografic prin expoziţiile “Rădăcini” şi “Libertate“, care reprezintă o reconstituire a standului României la Cvadrienala de scenografie de la Praga din 2015 şi care va putea fi vizitată la Teatrul Odeon.

Ediţia din iunie a Cvadrienalei a avut ca temă principală Share space: Music Weather Politics, reunind 78 de ţări. România a răspuns acestor provocări artistice prin două initiaţive: mai întâi “Rădăcini” – expoziţie care prezintă o succesiune de imagini de copaci legendari din ţara noastră și fascinanta lor poveste.

Fotografiaţi în timpul nopţii şi filmaţi în timpul zilei cu un aparat fix în mişcare, copacii au fost obiectivul artistic al unei acţiuni desfăşurate vreme de doi ani. Tema României, Roots / Rădăcini (propusă de comisarul de ţară Ştefania Cenean), surprinde teatralitatea realului şi mizează pe forţa nevăzută a rădăcinilor copacilor bătrâni, martori tăcuţi a ceea ce au cunoscut.

Autorul fotografiilor este artistul vizual Florin Ghenade. Împreună cu doctorandul în scenografie Cristian Stănoiu, Ghenade a selecţionat şi filmat copacii martori ai momentelor politice. Imaginile copacilor se completează în mod firesc cu siluete de lemn vechi pe care se regăsesc chipurile unor mari duhovnici români oprimaţi de puterea comunistă pentru ţinta lor morală. Împreună, sfinţi şi arbori veghează un spaţiu unic.

Cât privește secţiunea dedicată studenţilor la scenografie a Cvadrienalei de la Praga, ea a fost reprezentată prin expoziţia “Libertate“, semnată de Bianca Vesteman, studentă la Master în cadrul UNATC „I.L.Caragiale“ București.

Lucrările realizate prin tehnici de videomapping, integrate în cele trei machete de lucru prezentate, redau spectacolele imaginare create pe baza unor texte semnate de William Shakespeare și Elmer Rice, având la bază un concept regizoral-scenografic modern, în contrast cu spaţiul expoziţional al standului – auster şi rece, creat, de asemenea, de Bianca Vesteman.

Vernisajul expoziţiilor “Rădăcini” şi “Libertate” va avea loc duminică, 25 octombrie, ora 13.30, în foaierul sălii Studio a Teatrului Odeon din Bucureşti.

Prin toate aceste expoziţii Festivalul Naţional de Teatru încearcă să vină în întâmpinarea publicului, oferindu-i oportunitatea de a lua contact cu noi manifestări artistice, inedite, ale unor nume sonore aparţinând scenei şi artei româneşti contemporane.

Vă aşteptăm la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru care va debuta…poimâine!

Actualitate

Dirty Shirt featuring Caliu – Latcho Drom (Live Session, Casa Radio) – Video​

Maramureșenii de la DIRTY SHIRT au lansat un video, înregistrat live la Casa Radio din Cluj-Napoca, pentru piesa „Latcho Drom”, alături de...

Noi informatii cu privire la amanarea concertului Riverside / SoundArt Festival 2020

Dupa impunerea noilor restrictii legate de adunarile publice din 11.03.2020, organizatorii celor doua evenimente amanate, concertul Riverside si SoundArt...

Concertul tribut QUEEN de la Hard Rock Cafe este reprogramat pentru data de 18 septembrie

În urma situației create de răspândirea virusului Covid-19, concertul-tribut Queen programat pentru luna aprilie în Hard Rock Cafe este...

Luna Amară a lansat videoclipul „Tacerea”

Luna Amară a lansat videoclipul melodiei „Tacerea”, acesta putand fi urmarit mai jos: https://www.youtube.com/watch?v=CuCCrXEN3LI   „„Tăcerea” este despre paradoxurile societății în care...
- Advertisement -

Fiica si nepotica ei nu au putut. Cine ii implineste visul Mioarei Velicu? sau Cine este copilul de suflet al Mioarei Velicu?

Fiecare vis implinit face din lumea asta o lume mai buna, mai frumoasa. Sunt visuri la care renuntam si...

Dragos Moldovan lanseaza alaturi de trupa sa, Pandora, melodia „Asa cum sunt”

Dragos Moldovan, castigatorul Vocea Romaniei 2019, lanseaza alaturi de trupa sa, Pandora, melodia „Asa cum sunt”, al treilea single...
- Advertisement -

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro

X
X
X
X