Festivalul Internațional de Teatru Clasic Arad 2015

0
232

Copy of afis_fitca_2015._de_onisim_coltaFestivalul Internațional de Teatru Clasic Arad, ediția a XXI-a, va avea loc in perioada 14 – 22 noiembrie 2015.

START FITCA 2015! Ediție aflată sub egida unui aparent paradox, incitant pentru spectatorul de teatru mereu aflat în căutarea noului: ‘o creație este clasică atunci când e modernă’! (Maria Zărnescu, critic de teatru)

O parte din momentele speciale care vor fi oferite publicului arădean au fost dezvăluite ieri, 12 noiembrie, la conferința de presă care a anunțat deschiderea celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Clasic de la Arad.

Protagoniștii conferinței au fost managerul teatrului gazdă, actorul Bogdan Costea, alături de regizorul Alexander Hausvater.

Selecționerul festivalului, criticul de teatru Maria Zărnescu, aduce pe scena teatrului arădean 13 producții care se înscriu într-o diversitate a formelor de spectacol. Spectacole care prezintă diversele chipuri, adesea contradictorii ale Teatrului: laboratorul regizoral, rigoarea actoricească și frumusețea clasicului angrenat în actualitatea modernă.

Cu o fizionomie aparte — spectacole de teatru dramatic, teatru-dans, cabaret sau recital — Festivalul Internațional de Teatru Clasic Arad prezintă publicului, timp de nouă zile, o ofertă teatrală incitantă.

Festivalul Internațional de Teatru Clasic Arad va debuta mâine, sâmbătă, 14 noiembrie cu mult așteptata premieră la Teatrul Clasic ‘Ioan Slavici’ din Arad, o comedie feerică în regia lui Alexander Hausvater: ‘Mult zgomot pentru nimic’ de William Shakespeare.

Va fi o adevărată inițiere în universul regizorului, care, după cum el însuși spunea în conferința de presă, speră că ‘intrând în sala de spectacol veți avea parte de o oră de plăcere și gândire și, părăsind teatrul, puteți schimba un singur lucru, puteți ameliora ceva’.

‘Mult zgomot pentru nimic’ — comedia romantică a lui William Shakespeare, a patra montare pe scena Teatrului din Arad a regizorului, va da startul unui adevărat festin teatral. Distribuția îi reunește pe: Ovidiu Ghiniță, Bogdan Costea, Zoltan Lovas, Andrei Elek, Ionel Bulbuc, Sorin Calotă, Dorina Darie-Peter, Mariana Tofan, Carmen Vlaga-Bogdan, Cecilia Lucanu-Donat, Roxana Sabău-Nica, Oltea Blaga, Angela Petrean-Varjasi, Carmen Butariu, Cosmin Blaga și Oana Kun. Scenografia este semnată de Judit Dobre-Kothay, costumele sunt realizate de Carmencita Brojboiu, coregrafia și mișcarea scenică îi aparțin Maurei Cosma, iar muzica lui Yves Chambelain.

Celelalte spectacole care vor delecta publicul arădean în primul weekend de Festival sunt un musical în regia lui Korcsmaros Gyorgy, ‘Omul din La Mancha’, producție a Teatrului ‘Regina Maria’ din Oradea, un spectacol de teatru dans marca Gigi Căciuleanu, ‘Vivaldi și anotimpurile’, premieră a Teatrului Național Târgu-Mureș și o interpretare extraordinară a Maiei Morgenstern în spectacolul Teatrului Evreiesc de Stat ‘Astă seară: Lola Blau’, în regia lui Alexandru Dabija.

Sperăm ca întrevederile de la Arad cu nume mari ale teatrului românesc — Ion Caramitru, Gigi Căciuleanu, Constantin Cojocaru, Alexandru Dabija, Dorina Lazăr, Maia Morgenstern, Șerban Pavlu, Victor Rebengiuc — să ofere un prilej de bucurie: bucuria genuină a dialogului, a întâlnirii cu ceilalți și cu poveștile lor. În numele TEATRULUI.

Bilete la spectacolele din cadrul Festivalului găsiți la casieria teatrului și pe site-ul www.biletmaster.ro. Prețul biletelor variază în funcție de locurile din sală: 50,50 de lei — parter, etajul I și Sala Studio, 40.40 de lei — etajul II și 20.20 de lei — etajul III.

Abonamentele vor fi disponibile în număr limitat la prețul de 300 de lei și vor fi valabile pentru cele 10 spectacole susținute în Sala Mare.

Producător: Teatrul Clasic ‘Ioan Slavici’ Arad

Cu sprijinul: Consiliului Local al Municipiului Arad

Parteneri media: TVR Timișoara, West TV, Pro FM, INARAD.TV, Radio România Cultural, Radio România Timișoara, Radio România Arad FM, Glasul Aradului, Jurnal Arădean, ARQ, Arad Online, Arad Culture, Vestic.Ro, Party Arad, Port.Ro, NEWS-AR, Ghidul Arădean, Ziarul Metropolis, Yorick.ro, Ora de știri, ArtActMagazine.