De Ziua Culturii Naționale noi sărbătorim Ziua Culturii Invizibile

De Ziua Culturii Naționale noi sărbătorim Ziua Culturii Invizibile.

De ce?
Pentru că suntem mii de profesioniști, companii, artiști și lucrători ignorați de autorități în ultimii doi ani;
Pentru că 2020 și 2021 au însemnat pentru noi pierderi de milioane de euro;
Pentru că nu am primit nicio compensare pentru aceste pierderi, doar promisiuni;
Pentru că după doi ani de pandemie avem 0 predictibilitate pentru reluarea activităților;
Pentru că minimul sprijin lunar oferit ca indemnizație nu mai există;
Pentru că o țară normală nu le interzice cetățenilor să muncească fără să le ofere nimic în schimb.
Și pentru că suntem o industrie ajunsă în pragul colapsului, dar invizibilă pentru autorități.

Ziua Culturii Invizibile este o acțiune lansată în contextul Zilei Culturii Naționale, care are scopul de a atrage atenția autorităților responsabile și publicului larg asupra situației disperate și lipsite de perspectivă în care se găsește industria de spectacole și evenimente după aproape doi ani de la debutul pandemiei.

Ziua Culturii Invizibile a fost concepută în contextul Zilei Culturii Naționale, un moment care reflectă și celebrează starea actuală a sectorului cultural și realizările din acest domeniu. Este, prin urmare, un moment potrivit pentru a reflecta, după doi ani de restricții și limitări, asupra stării reale a acestui sector – format din mii de profesioniști aflați în afara structurilor de stat, care susțin o industrie generatoare de venituri de milioane de euro pentru economia națională și care oferă bucurie pentru milioane de oameni – o industrie culturală invizibilă, însă, pentru autoritățile publice.

La evenimentul care va avea loc în Piața Victoriei în data de 15 ianuarie 2022, participă reprezentanți ai principalelor asociații profesionale din sectorul cultural și de evenimente, dar și lucrători și artiști independenți – ca ultimă soluție la lipsa unor măsuri coerente pentru sprijinul acest sector în ultimii doi ani și ca modalitate de a atrage atenția publicului larg asupra situației unui întreg sector profesional care lucrează din spate pentru a crea mii de evenimente culturale, dar care nu a beneficiat în acești doi ani de un sprijin real din partea autorităților.

Evenimentul își propune să facă vizibile publicului larg o serie de probleme structurale cu care industria de spectacole se confruntă în acest moment și s-a confruntat în ultimii doi ani:

– Lipsa unui sprijin constant pentru artiștii și lucrătorii din acest domeniu pe perioada pandemiei și sistarea sprijinului minimal lunar oferit pe motiv că sectorul își poate derula fără probleme activitatea;
– Lipsa unor măsuri de reluare a activității predictibile și coerente, care să ofere o perspectivă pe termen scurt și mediu pentru oamenii din acest sector;
– Lipsa unor măsuri compensatorii pentru toate pierderile financiare suferite de oamenii din acest domeniu – persoane fizice și juridice, compensări care s-au acordat deja de mult timp în majoritatea țărilor europene la care ne uităm cu admirație;
– Lipsa de înțelegere a modului de funcționare a acestui sector, a specificului activității sale, a abilităților și competențelor oamenilor din domeniu (care nu pot fi transferate automat în alt domeniu) și lipsa de respect pentru munca susținută a profesioniștilor din acest sector.
Ce ne dorim?

– Măsuri compensatorii pentru pierderile financiare din ultimii doi ani;
– Sprijin constant și consecvent din partea autorităților pentru liber profesioniștii din acest domeniu – lucrători și artiști;
– Un plan de reluare a activității predictibil și coerent, adaptat specificului activității noastre.

Cum poti sa te implici?
Fii alaturi de noi pe 15 ianuarie in Bucuresti intre orele 11 si 15 in Piata Victoriei
– Arata pe pagina ta personala ca #NuEstiINVIZIBIL, ca faci parte din un ecosistem, un sector care moare
– Fii alaturi prin comunicate de oamenii care au iesit in strada si pentru tine.
– Schimba-ti pentru o zi profile photo sau cover photo la pagina evenimentului pe care il reprezinti cu pozele specifice campaniei.
– Raspandeste in media stirea despre acest demers.
– Pe 15 ianuarie incearca sa iti faci vizibila activitatea, ce faci in acest ecosistem de ce esti tu important, cate locuri de munca generezi sau pe cati oameni ii bucuri cu evenimentele tale. Si cel mai important – ce ai nevoie de la autoritati pentru a nu repeta ultimii doi ani.

Ziua Culturii Invizibile reprezintă debutul unei campanii mai ample de conștientizare care va continua și în perioada care urmează în mai multe orașe din țară, până la obținerea unor măsuri reale și concrete de salvare a acestui domeniu aflat în pragul colapsului.

Un demers: A.L.I.S. (Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolelor din România), la care s-au alăturat și Asociația MUZE (Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans) și PaCTE (Patronatul Companiilor de Tehnică în Evenimente) sustinut de AST – Alianta Serviciilor de Ticketing.