Concert IRON MAIDEN la Romexpo, o seara de mai ce merita povestita

0
670

Dupa 6 ani de la ultimul concert de la Bucuresti, Iron Maiden au revenit in Romanaia, intr-un concert magnific, parte a turneului “Legacy of The Beast”, unde se promoveaza si  ultimul album de studio al trupei,  “Senjutsu”. Turneul a inceput in 2018 dar a fost intrerupt din cauza pandemiei.

O seara calda de mai, primul meu concert pe acest an in care m-am aflat intr-o mare de oameni. Cu un pic de teama cei drept, cu un pic de emotie si aflata in ultima parte a terenului de la Romexpo si stiind ca nu voi avea o privire de ansamblu prea buna asupra scenei, m-am asezat cuminte intr-o zona si am asteptat sa inceapa nebunia.

Cred ca au fost in jur de 10000 de oameni la concert, o mare de tricouri cu Eddie sau cu Maiden, o paleta variata de varste a fanilor Iron Maiden.

In deschidere au fost intvitati sa urce pe scena de la Romexpo, germanii de la Lord OF The Lost, o trupa ce combina cu succes genuri percum: Pop/Rock, Heavy Metal, Goth Rock, Goth Metal sau Electro-Industrial.

Pictati pe fete si cu o clara influenta a fratilor lor mai agresivi de la Rammstein dar cu piese in engleza si extrem de clare ca sound si versuri, au reusit sa incalzeasca bine publicul.

Mie mi-au placut maxim atat ca muzica cat si ca aspect si joc scenic, desi mi-au parut cam calme piesele pentru cum aratau ei. Interesant a fost cum erau puse clapele, invers dar parea mai relaxant asa sa canti la ele si mi-au placut cum aratau cele 2 seturi de tobe albe pe scena.

Dragut a fost si ca ne-au multumit in romana aproape dupa fiecare piesa, faptul ca au incercat sa comunice cu publicul care ii vedea pentru prima data. Una pese alta au fost extrem de placuti.

Dupa o pauza de vre-o jumatate de ora s-a auzit „Doctor, Doctor”  de la Ufo in boxe si toti am stiut ca urmeaza sa apara pe scena Iron Maiden, trupa legenda pentru care noi toti am venit acolo in acea seara.

Scena era o pagoda, Bruce avea o freza de samurai dar si o camasa neagra adecvata si drept urmare au inceput show-ul cu trei piese de pe noul album, Senjutsu”, „Stratego” și „Writing On The Wall”.

Stim cat de importante sunt detaliile pentru ei, cum scena va arata intotdeauna in concordanta cu piesele si ca vom avea mereu elemente surpriza. Asa am avut aici, in prima parte, de aparitia unui Eddie samurai supradimensionat cu care Bruce a dus o mica lupta.

Si cum la un concert Iron Maiden esti prezent atat pentru trupa cat si pentru show-ul pe care acestia il fac de fiecare data, nu am fost dezamagiti nici de data aceasta, nici macar noi cei din linia Troopers, ultima zona din Romexpo de unde nu prea s-a vazut nimic,  doar pe ecranele ca mici, dar sa auzit foarte bine.

Eddie a schimbat costume, Bruce a schimbat si el. Decorul de pe scena s-a schimbat in functie de piesele ce se derulau. Bruce a cantat magnific desi mi-a parut ca la partile de clean (culmea), vocea lui parea un pic pierduta dar la inalte ajungea atat de bine de te ungea pe suflet. Bruce a alergat iar pe toata scena cu o energie greu de egalat, trupa a fost fantastica, solourile de chitara de vis. Pot spune ca a fost un concert aproape perfect.

Decorurile au fost dupa perioadele trupei si astfel am trecut de la pagoda din Senjutsu la gotic pentru Sign of the Cross, Aces High cu un avion imens pe scena, Hallowed Be Thy Name, cand Bruce canta pe un eșafod, asteptand executia sau in costum, capa si masca la Fear Of The Dark.

La bis am avut The Tropper, The Clansman  si Run to the Hills unde Bruce si Eddie, au aparut in costumele de soldati britanici si au incins o lupta pe scena care devenise teren de razboi. Acum am vazut si steagul Romaniei fluturat de Bruce spre multumirea publicului.

Ca de obicei Bruce a comunicat minunat cu publicul. Am avut parte de povesti despre piese sau despre..orice. cum a fost inaintea piesei Blood Brothers cand dupa ce a vorbit un pic despre pandemie si cum i-a afectat, a spus ca pe ei nu ii intereseaza ce religi sau care sunt credintele publicului, le pasa ca suntem acolo, frati de muzica, frati de sange.

Mi-am adus aminte de 2019, cand fix inainte de pandemie, Bruce Dickinson a fost in Bucuresti , la o conferinta  intitulata What Does This Button Do?: An Evening With Bruce Dickinson”. Atunci a fost delicios. Cum a prezentat cartea sa autobiografica, cum a raspuns intrebarilor publicului, cum ne-a povestit viata lui facandu-ne sa vrem sa ii citim cartea.

Concertul s-a incheiat frumos cu Aces High.

Organizarea a fost decenta. Standuri de mancare si bautura au fost suficiente si cozile nu au fost foarte mari, cel putin in zona mea. Am avut si stand de merch unde a fost mereu o mare de oameni.

Una peste alta a fost ok. Scena putea fi mai sus, categorii de bilet mai putine, ecranele mai mari si mai bine pozitionate dar asta e…macar i-am vazut si auzit si de data asta.

 

Concertul Iron Maiden din București a fost prezentat de Metalhead.

Galerie foto: Mihai Voicu

 

Setlist Lord Of The Lost

 

1. Drag Me To Hell
2. Morgana

3. Born With A Broken Heart
4. Under the Sun
5. The Gospel of Judas
6. The Heartbeat of the Devil
7. Die Tomorrow
8. Loreley
9. Fists Up in the Air
10. La Bomba

Setlist Iron Maiden – Legacy Of The Beast Tour 2022

1. Senjutsu
2. Stratego
3. The Writing on the Wall
4. Revelations

5. Blood Brothers

6. Sign of the cross

7. Flight of Icarus

8. Fear of the Dark
9. Hallowed Be Thy Name
10. The Number of the Beast
11. Iron Maiden

 

Encore:

12. The Trooper

13. The  Clansman

14.Run to the Hills

 

Encore 2:

15. Aces High