ARTmania Festival 2019 – locul de intalnire pentru 10.000 de fani pe zi ai muzicii rock si ai evenimentelor culturale

  • ARTmania implementeaza conceptul „Donatie pentru invitatie” incepand cu editia din 2020, in premiera pentru un festival din Romania!

 

Cea de-a 14-a editie a ARTmania Festival din Sibiu a fost locul de intalnire a 10.000 de festivalieri/ zi, care au ascultat live unele dintre cele mai mari numele ale scenei internationale, pe parcursul a doua zile de maratoane artistice: concerte, evenimente culturale si activari inedite!

 

De asemenea, in premiera pentru un festival din Romania, incepand cu cea de-a 15-a editie, ARTmania Festival va implementa conceptul de „Donatie pentru invitatie” pentru a sprijini o cauza sociala pe care festivalul o va sustine in respectivul an. Astfel, cu exceptia celor care lucreaza efectiv la acest eveniment, toti participantii la festival vor avea acces in zona festivalului doar in baza cumpararii unui bilet/ abonament, fie, in cazul posesorilor de invitatii, platind o fractie din costul acesteia catre o cauza sociala. Sumele platite de cei din urma vor ajunge direct in contul acestei cauze sociale.

 

Pentru anul 2020, cauza pe care ARTmania Festival o sustine este constructia primului Spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrica ridicat in ultimii 30 de ani in Romania, un proiect al „Asociatiei Daruieste Viata”.

 

La nivel artistic, ARTmania Festival 2019 a inregistrat alte cateva premiere:

  • Wardruna (Norvegia) una dintre cele mai apreciate trupe de neo/ dark folk, cunoscuta publicului larg din Romania in special datorita serialului Vikings, a concertat pentru prima data in Romania.

 

  • Madrugada (Norvegia) au fost actorii unei duble premiere: s-au reunit pentru prima data dupa o pauza de 10 ani si au concertat pentru prima data in Romania, trupa alegand ca ARTmania Festival sa faca parte din turneul lor de revenire.

 

  • Dream Theater (SUA), pionieri ai genului progressive-metal, au adus la ARTmania Festival unele dintre cele mai cunoscute piesele si „Distance over Time”, cel mai recent album de studio, cel de-al 14-lea material scos in cei peste 30 de ani de cariera ai trupei.

 

  • Opeth (Suedia) unul dintre cele mai cunoscute nume ale industriei muzicale internationale, a revenit la ARTmania Festival la 10 ani de cand a urcat pe scena din Piata Mare si a concertat in premiera in Romania.

 

  • Architects (UK), una dintre cel mai bine cotate trupe de metalcore de pe scena internationala, a urcat pentru prima data pe scena din Piata Mare a festivalului.

 

  • Line-up-ul a fost completat de Alcest (Franta), fondatorii unui nou subgen muzical numit „blackgaze”, de Fjørt, trupa germana de post-hardcore cu energie debordanta si de Möbius, un duo slovac cu influente de stoner rock, doom si sludge metal.

 

In perioada 26-27 iulie 2019, rock-ul a scris in Sibiu povestea iubitorilor de muzica, prin prezenta celor mai cunoscute trupe din strainatate sau de la noi. Astfel, pe langa spectacolele din Piata Mare, pasionatii de sunete au participat la petreceri si la concerte alternative, cu intrare gratuita. Acestea au fost sustinute in diferite pub-uri din Sibiu sau in Piata Mica, parte din editia a 3-a a East European Music Conference & Showcase festival: Blue Velvet, Gramofone, Marú, JazzyBIT, Am Fost La Munte Si Mi-a Placut sau Coma.

 

 

Concertele au fost completate de o varietate de evenimente culturale la care participantii la ARTmania Festival au avut intrare gratuita, in baza bratarii de festival:

 

Proiectii de filme. Cinefilii au putut viziona filme premiate international, aduse de Caravana TIFF si de Luna Plina International Film Festival, proiectii ce au avut loc in Centrul Habitus din Piata Mica.

 

Targ de viniluri („Vinil Mania”), desfasurat in colaborare cu revista Sunete si cu Vinilarium, unde pasionatii de muzica au putut face schimb sau cumpara si asculta dintr-o colectie de peste 800 de viniluri din toate genurile – de la blues la punk, disco si pop si de la rock la jazz, soul si funk, hip-hop, rock psihedelic sau heavy metal.

 

Sesiuni de lectura dedicate pasionatilor de carti: au fost oferite in colaborare cu Librariile Humanitas si cu Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu si s-au desfasurat in interiorul Librariei Humanitas „Constantin Noica”.

 

Seminar dedicat muzicii si instrumentelor traditionale muzicale nordice sustinut de unul dintre membrii trupei Wardruna, in cadrul caruia participantii au putut afla detalii despre muzica traditionala, despre instrumentele si mitologia nordica.

 

Ateliere practice de tehnici traditionale de cusut ie pentru pasionatii de design, traditii si de mestesuguri, oferite cu sprijinul Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale „ASTRA” din Sibiu.

 

Vizite la muzee. Pentru ca exprienta culturala sa fie completa, intre concerte, persoanele cu bratara de festival au avut acces gratuit in spatiile expozitionale ale Complexului National Muzeal ASTRA si la evenimentele desfasurate de muzeu in perioada festivalului, evenimente precum „Festivalul lampioanelor” sau Olimpiada „Mestesuguri Artistice Traditionale”– editia a XXIV-a.

 

Expozitie de fotografie pentru pasionatii de imagini: expozitia foto „Focus FITS ”, a Teatrului National „Radu Stanca” din Sibiu, a oferit festivalierilor ocazia de a vedea imagini inedite din cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS).

 

Alaturi de partenerii si de sponsorii care au contribuit la transformarea in realitate a povestii ARTmania din acest an, o echipa de peste 300 de angajati si voluntari ARTmania Festival a lucrat intens, contracronometru, pentru a oferi o experienta inedita publicului prezent in fiecare zi de festival.

 

In perioada ARTmania Festival a avut loc si cea de-a treia editie a East European Music Conference and Showcase Festival (EEMC), conferinta internationala dedicata profesionistilor din industria muzicala. Intre 25 – 27 iulie 2019, aceasta a devenit locul de intalnire si de discutie al industriei muzicale romanesti si al operatorilor culturali cu unii dintre cei mai buni specialisti in domeniu. EEMC a fost, si in acest an, locul in care artistii, managerii, producatorii si operatorii culturali din Romania au ocazia de a intalni si initia colaborari cu invitatii speciali ai conferintei.

 

# # #

 

ARTmania Festival, primul festival romanesc care a dezvoltat in Romania ideea de imbinare dintre arta si divertisment („entertainment”), este o platforma dedicata promovarii tuturor formelor de expresie artistica inspirate din cultura rock.

 

De-a lungul editiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Insa, ARTmania Festival nu inseamna doar concerte ale unor mari formatii internationale si locale. Muzica este componenta de baza de la care a pornit totul, insa, reprezinta doar o parte din experienta pe care festivalul a dorit sa o ofere iubitorilor de arta din Romania si din strainatate.

 

Inca de la inceputuri, ARTmania a fost gandita ca o platforma culturala menita sa ofere publicului cat mai multe evenimente si moduri de a experimenta forme variate de expresie artistica, precum: concerte, expozitii, lansari de carte sau proiectii de film. Acest spatiu comun de intalnire al artistilor si al publicului la nivelul sunetului, culorilor, imaginilor sau literelor, gazduit de Piata si de cetatea medievala, creeaza spatiul de poveste si magia care reprezinta, in esenta, spiritului festivalului.

Fiind cel mai longeviv festival rock din Romania si una dintre marcile cu cea mai indelungata traditie de pe scena culturala regionala, ARTmania si-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept indraznet si al unui ambient special: Piata Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetati medievale din Estul Europei.

ARTmania exploreaza mereu drumuri noi, capitalizand experienta editiilor anterioare, cand pe scena festivalului au urcat o serie de artisti si de trupe importante, de la Steven Wilson, Peter Hammill, Serj Tankian si Devin Townsend, la Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, HIM, Tarja Turunen, The Gathering, The Sisters of Mercy, Anathema, Apocalyptica, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre multi altii.

 

Actualitate

“LIA (RAMAI CUMVA)”, VARIANTA ACUSTICA, IN PREMIERA IN CADRUL EVENIMENTULUI “ACOUSTIC SATELLITES”, 9 IULIE, CLUB QUANTIC Green Shepherd canta in deschiderea concertului!

“LIA (Ramai cumva)”, cel mai nou single al grupului DAYS OF CONFUSION, va putea fi ascultat in varianta acustica,...

Maximum Rock Festival 2021

Suntem extrem de bucuroși să anunțăm oficial că Maximum Rock Festival 2021 (Open Air) va avea loc, în perioada 04 – 05...

GREEN SHEPHERD CANTA IN DESCHIDEREA CONCERTULUI DAYS OF CONFUSION, “ACOUSTIC SATELLITES”

 Bucurestenii de stoner rock - GREEN SHEPHERD - vor fi invitatii din deschiderea concertului DAYS OF CONFUSION, “Acoustic Satellites”,...

Luna Amară – CONCERT LIVE STREAMING – din Music Hub

SÂMBĂTĂ 11 IULIE https://www.facebook.com/events/783437465796929/ PRIMUL CONCERT LUNA AMARĂ după Starea de Urgență După luni de absenta, Luna Amară va susține primul concert propriu în...
- Advertisement -

“ACOUSTIC SATELLITES”, CONCERT DAYS OF CONFUSION, PE 9 IULIE, IN QUANTIC CLUB

Dupa o lunga perioada in care muzica s-a cantat in mare parte in mediul online, usor incercam sa revenim...

Paula Hriscu, o „Regina Pădurii” modernă

Preocupată serios de lifestyle, Paula Hriscu, cantăreața de muzică populară cu un debut spectaculos, surprinde prin atitudinea avantgardistă pe...
- Advertisement -

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro

X
X
X
X