Apeluri deschise pentru CAPITOL

Save or Cancel caută să reîncarce memoria colectivă cu noi instanțe din viața ansamblului de monumente CAPITOL și știm că voi puteți face mult mai mult!

 

2020 Hub cultural Cinema / Teatrul de vară CAPITOL

Ansamblul prezintă, pentru publicul spectacolelor de cinema, teatru sau de revistă, dar și pentru cel al evenimentelor diverse culturale – un spațiu nou, re-descoperit, aflat în centrul capitalei, într-o zonă recunoscută pentru activități culturale și recreaționale, cu un potențial interesant ca spațiu de manifestare a culturii dar și de generare a acesteia. Spațiul poate fi investit cu o dublă menire.

Prima funcțiune conceptuală are un rol memorial – capacitatea de a integra și prezenta o parte din cultura existentă și funcțiunile aferente acesteia, aducându-le în contemporan, materializate. A doua menire este regenerarea urbană continuă prin “construcția socială a obiectului”, aflată la convergența artefactelor culturii existente cu momentul actual, mereu reînnoit.

În cazul de față, ansamblul Cinema / Teatrul de vară CAPITOL a ajuns în pragul distrugerii datorită avariilor provocate de cutremurul din 1977 dar și din cauza uitării. Acest spațiu a apărut dintr-o necesitate a orașului în dezvoltare, și a fost animat până la scoaterea lui din uz, și ocazional după acest moment.

În cazul particular al monumentelor istorice, dimensiunea timpului este un factor de o importanță aparte și orice intervenție, cum ar fi conversia, trebuie nu doar să evidențieze această dimensiune, ci și să o potențeze.

Analiza fenomenului de hub cultural, printr-o operație de conversie a patrimoniului construit, ne arată că arhitectura există în dimensiunea timpului și mișcării, despre care Jean Nouvel spune că ”One conceives and reads a building in terms of sequences.” Astfel configurarea spațială poate permite noi seturi de relații, dinamice, între spațiile existente și nevoi actuale, identificate alături de comunitate.

Află mai multe despre CAPITOL și proiectul de regenerare, aici.

Tema

Exerciții de memorie colectivă: cum interacționăm cu patrimoniul?

 

Inspirație

Cinema Calendar Of The Abstract Heart – 09 – by Tristan Tzara

the fibres give in to your starry warmth

a lamp is called green and sees

carefully stepping into a season of fever

the wind has swept the rivers’ magic

and i’ve perforated the nerve

by the clear frozen lake

has snapped the sabre

but the dance round terrace tables

shuts in the shock of the marble shudder

new sober

 

apel deschis 1: un semnal urban

Ce?

Lucrări realizate sau aproape gata, care investighează procesele memoriei colective. Intervenții la scara umană din domenii ca arhitectură, sculptură, instalație, video art, new media, artă digitală, performance art, bio art, artă interactivă și participativă, muzică și sound art, dans, teatru, obiecte, environmental art, procesiuni, etc.

 

Unde și când?

16 Septembrie 2017, pe strada Constantin Mille, în fața Teatrului de vară Capitol

*trebuie să participi la producția semnalului, între 13 și 15 Septembrie

 

Oferim

– 1 premiu de 1.188 lei net pentru artist, adică 1.300 lei brut; în cazul grupurilor, 2 artiști vor primi câte 642 lei net fiecare, adică câte 650 lei brut;

– 1.500 lei buget pentru producția semnalului urban

– documentare audio-video a evenimentului

– promovare în cadrul activităților proiectului

 

Fișiere necesare

  • formularul de participare completat [descarcă .docx]
  • o scurtă biografie
  • imagini, schițe, simulări, filmări, texte, alte materiale relevante pentru propunerea ta.

 

 

apel deschis 2: o fotografie

 Ce?

O fotografie neobișnuită a fațadei Cinema sau Teatrul de vară Capitol, realizată de tine în August 2017. Lasă-te inspirat/ă de trecutul remarcabil și viitorul posibil al ansamblului de monumente. Folosește decor sau iluzii optice, fotografiază color sau b/w, cu filtre sau fără –  creează o poveste într-o imagine.

Atenție: doar fotografii ale exteriorului clădirii sunt eligibile, mai exact fațada Cinema Capitol – bd. Elisabeta 36, și Teatrul de vară Capitol, str. Constantin Mille 13, București.

 

Cine poate participa?

Orice fotograf amator sau profesionist, fără restricții de vârstă sau naționalitate.

 

Oferim

– 1 premiu de 1.188 lei net, adică 1.300 lei brut

– promovare în cadrul activităților proiectului

 

Fișiere

  • formularul de participare completat [descarcă .docx]
  • o scurtă biografie
  • o imagine min. 3500 px @ 150 dpi + titlu + descriere 160 caractere

 

Criterii de evaluare

Juriul și publicul vor lua în considerare racordarea la tema istorică, compoziția și creativitatea.

Expunere

Fotografiile vor fi expuse în cadrul activităților și evenimentelor din cadrul proiectului hub cultural Cinema / Teatrul de vară CAPITOL, pot fi incluse în expoziția itinerară și / sau utilizate pentru realizarea materialelor pentru promovarea proiectului sau publicate online.

 

Termen limită: înscrie toate propunerile până pe 28 August 2017.

 

Descarcă regulamentul de participare.

Poți participa cu maximum 3 propuneri în fiecare secțiune de apel deschis – semnal urban și/sau fotografie.

Așteptăm materialele, într-o arhivă, la adresa info [ @ ] saveorcancel.tv

Trimite fișierele mai mari de 6mb cu ajutorul wetransfer, dropbox sau gdrive.

Apelul conține o selecție de imagini, video și texte despre Cinema / Teatrul de vară Capitol. Folosește-o pentru a te inspira și informa.

Organizatorii pot refuza propuneri care conțin elemente inexacte, defăimătoare, obscene, inadecvate în alt mod sau care reflectă doleanţe sau dispute personale.

Adresează orice întrebare despre acest apel, prin e-mail sau printr-un mesaj către pagina facebook Teatrul de vară CAPITOL; să ai în vedere, putem publica întrebări frecvente, dacă răspunsurile sunt utile pentru mai mulți participanți.

 

Ideile câștigătoare vor fi alese de un juriu și prin vot online deschis publicului, între 29 August și 4 Septembrie, pe feeder.ro

1/3 public online vote

2/3 juriu, din partea Save or Cancel, reprezentată de Cristina Popa, designer social și Andrei Racovițan, arhitect.

Câștigătorii celor două secțiuni ale apelului deschis vor fi anunțați online, în data de 5 Septembrie, pe feeder.ro/capitol

 

Acest apel deschis este organizat de Save or Cancel, prin feeder.ro, și face parte din proiectul cultural multianual “hub cultural Cinema / Teatrul de vară CAPITOL“, co-finanțat de AFCN, și produs cu suportul ArCub, în cadrul programului cultural “București – Oraș Participativ 2017”.

 

Organizator: Save or Cancel

Parteneri: AFCN, ARCUB, Primăria Municipiului București, Centrul Național al Dansului București, Cinema Marconi, Teatrul Mic

Parteneri media: Zeppelin, IQads, Smark, Iqool, Assamblage, Citatepedia, wordstylist.ro, feeder.ro,  anyplace.ro

Social

9,341FansLike
10FollowersFollow
109FollowersFollow
92SubscribersSubscribe

Publicitate

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

ULTIMELE ȘTIRI

Dimenzion Psychosphere si Mental Despair canta joi la Bucuresti – programul concertului

Dimenzion Psychosphere si Mental Despair, doua din cele mai interesante formatii de metal extrem din Norvegia, ajung pentru prima data la Bucuresti. Joi, 8 septembrie,...

Aeon Blank a lansat videoclipul “Hipster Apocalypse”

Aeon Blank a lansat clipul piesei "Hipster Apocalypse", cea de-a treia colaborare cu videograful Alexandru Popescu. "Această piesă este cea cu care ne luăm la...

“Copilăria unui lider”, cu Bérénice Bejo și Robert Pattinson, închide Cinepolitica 2016

Copilăria unui lider / The Childhood of a Leader, filmul de debut al actorului Brady Corbet, o coproducție Marea Britanie-Ungaria-Franța, dublu premiată în cadrul Festivalul...

Bruce Dickinson in Romania – program si reguli de acces

Au mai ramas cateva zile pana la cel mai asteptat one man show al anului – „Bruce Dickinson: What Does This Button Do?”!  Muzicianul...

Justin Timberlake a lansat primul lui single din ultimii şapte ani. Cum suna melodia aşteptată de fani – AUDIO

Cântăreţul american Justin Timberlake, care s-a concentrat în ultimii ani mai mult asupra carierei de actor, a lansat duminică seară primul lui single din...