Actorul Omar Sharif moare la 83 de ani

omar-sharif

Legenda cinematografiei, Omar Sharif, a murit astazi 10 iulie, 2015 la varsta de 83 din cauza bolii Alzheimer, raporteaza publicatia Al Arabiya News.

In mai 2015 mass-media raporta ca Omar Sharif a fost diagnosticat cu boala Alzheimer, si fiul sau Tarek El-Sharif a declarat ca tatal sau nu isi mai poate aminti corect marile filme in care a jucat de-a lungul timpului. Tarek El-Sharif este singurul fiul al actorului egiptean din mariajul cu Faten Hamama.

In cursul zilei de azi, actorul Omar Sharif a decedat din cauza unui infarct pe patul unui spital din Cairo.

Actorul egiptean s-a facut remarcat  pentru munca intensa la capodoperele cinematografice realizate impreuna cu Sir David Lean, la inceputul anilor ’60, cand a interpretat personajul Sherif Ali, alaturi de actorul Peter O’Toole , in filmul “Lawrence al Arabiei“, lansat in 1962.

Un rol secundar pentru care a primit nominalizarea Academiei Americane de Film la Gala Oscar. Trei ani mai tarziu, a interpretat rolul principal in filmul “Doctor Zhivago”, si a fost nominalizat din nou la premiile Oscar, pentru interpretarea extraordinara din filmul bazat pe evenimentele epice din revolutia rusa.

Actorul Omar Sharif s-a nascut Michel Demitri Chalhoub, in orasul egiptean Alexandria si a devenit un simbol al cinematografiei in perioada marilor productii americane cu bugete de milioane de dolari. Actorul si-a diversificat activitatile si a avut un Curriculum Vitae bogat:

Omar_Sharif_-_Zhivago_-_1965

A interpretat rolul pariorului profesionist Nicky Arnstein alaturi de Barbra Streisand in musical-ul “Funny Girl” (1968), si a avut o relatie amoroasa cu aceasta dupa incheierea filmarilor. In afara de varietatea rolurilor de film, in viata personala, acesta era un jucator pasionat de bridge, oar jocul era un subiect de interes pentru acesta, care scria in colaborare cu alti autori o rubrica frecventa in paginile ziarului Chicago Tribune.

Nu a fost un actor potrivit doar pentru filme de actiune, sau drama. Omar Sharif a jucat alaturi de tanarul actor (la acea vreme), Val Kilmer in comedia “Top Secret” (1984), sub regia lui David Zucker.

A ramas activ in plan profesional si personal pana la sfarsitul vietii. Si-a imprumutat vocea unor personaje variate si a acceptat sa interpreteze personaje marunte. La fel ca multi alti actori de cinema, staruri de renume si personalitati simbolice, Omar Sharif a avut si cateva conflicte care au ajuns in tabloide.

In noiembrie 2005, actorul egiptean a fost recompensat cu premiul inaugural Medalia Sergei Eisenstein, ce a fost acordata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO), prin care i s-a recunoscut contributia la diversitatea culturala si cinematografica a lumii.

Medalia botezata dupa numele regizorului rus Sergei Eisenstein este un premiu care a fost acordat doar catorva persoane. Si reprezinta o recunoastere si din partea statului si institutiilor ruse.

Ultima oara a ajuns lumina reflectoarelor la Festivalul de Film Doha Tribeca in 2011 cat s-a enervat pe o femeie care dorea sa isi faca o poza (selfie).

Ultimul sau film de mare amploare a fost productia franceza-marocana “Rock the Casbah”, o drama despre  familie, uniune, probleme si conflicte interioare. In acest film, Omar Sharif a interpretat tatal defunct, care isi privea intreaga familie  reunita la priveghiul sau.

Actualitate

Cei care deţin un abonament la Urban Blues Fest pot primi un premiu surpriză la încheierea festivalului

Cei care se grăbesc să intre în posesia unui abonament pentru ediţia de toamnă Urban Blues Fest vor intra...

Reguli de acces si program concert TROOPER/INTELLIGENT MUSIC PROJECT/OLYMPUS MONS

Trooper Romania  și Intelligent Music Project  vor concerta la Arenele Romane din București în data de 24 septembrie 2022....

La pas prin atelierele UAP din Piața Amzei Se deschid spațiile de creație ale unora dintre cei mai importanți artiști din România

Nicolae Comanescu, Roman Tolici sau Elena și Marcel Scutaru, printre artiștii care își deschid atelierele în cadrul unui circuit...

IAN la Arenele Romane: Program si Reguli de acces

IAN, cel mai influent artist al culturii urbane din Romania, urca pe scena Arenelor Romane pe 1 Octombrie, la...
- Advertisement -spot_imgspot_img

Emperor, SAMAEL si Pain of Salvation la ARTmania Festival 2023

SAMAEL și Pain of Salvation completează line-up-ul festivalului, noi nume importante urmând să fie anunțate în curând   Abonamente disponibile...

Three Days Grace la Arenele Romane: Program si reguli de acces

Canadienii de la Three Days Grace revin in Romania la 5 ani dupa ce au fost headlinerii Shine Festival....
- Advertisement -spot_imgspot_img

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro

Actorul Omar Sharif moare la 83 de aniIn mai 2015 mass-media raporta ca Omar Sharif a fost diagnosticat cu boala Alzheimer.
X
X
X
X